tra 7 2014

Divljina / Mala riba – vela srića

(Članak pisan za Mrvicu br 17 – download, autorica fotografija korištenih u članku je Barbara Šarić)

Mala riba – vela srića

Svaka riječ mali je mravinjak značenja, ovisno u kom se kontekstu upotrebljava. Tako je i s rječju ‘divljina’. Upotrijebite li pridjev izveden iz te imenice opisujući nečiji karakter ili ponašanje, njegovo značenje i kontekst u kom je upotrebljen većinski je negativno određen.

Ako poručujete pak da ste ‘iz stresne i opterećujuće zagrebačke svakodnevice pobjegli u divljinu Žumberka’, tada divljina nosi uglavnom pozitivne odrednice.

Kako je s ‘divljinom’ u gastronomiji?

Izuzmete li stereotip koji divljim opisuje karakter kuhara koji moraju biti takvi, kako bi podnijeli fizički napor i stres koji nosi ta profesija, ‘divljina’ u gastronomiji ima uglavnom pozitivne konotacije.

Divlji je lubin, uvijek bolji od uzgojenog, šaran ‘divljak’ također… Ako koristimo ispred imena mnogih biljaka pridjev ‘divlji’, tada naglašavamo njihovu samoniklost i kakvoću… Meso divljači posebno je cjenjeno kod bonkulovića… Morska riba ulovljena po bespućima jadranskih dubina, u divljini akvatorija jadranskih otoka, hrvatska je gastro ikona…

Baš takva riba poveznica je teme ovog broja Mrvice s temom ovog članka. Upoznati čitatelje s novim gastro kutkom, otvorenim nedavno ponad Opatije, blizu mjesta gdje se sastaju Matulji i Kastav.

Ta i takva riba bazni je posao obitelji Nikolac, vlasnika respektabilne flote plivaričara i lebdećih koća pod tvrtkom Petar Pan. Prije nepunih desetak godina, oni rade poslovni iskorak u hotelsko restoraterstvo i otvaraju u Lovranskoj dragi hotel i restoran Draga di Lovrana koji se pretvara u konstantu hrvatske gastronomije. Nijedan izbor najboljih restorana u Hrvatskoj ne može proći, a da među njih, u prvih deset, ne bude uvršten taj restoran sa senzacionalnim pogledom, uređenjem i barem jednako takvom kuhinjom Zdravka Tomšića, Chefa koji se Nikolcima pridružio od početka njihovog ulaska u područje gastro poduzetništva, a koji i danas vodi restoran Draga di Lovrana.

Taj uhodani tim odlučio je ući u novi projekt i evo Male Ribe. Polu konoba, polu restoran, sa nepunih četrdesetak mjesta i isto tolikom terasom podno borova i podno Kastva.

Konceptualno to je nešto između ribarnica-pečenjara u riječkom okružju i banjolske Bateline.

Moglo bi se reći da je to ribarnica pečenjara, samo sa puno svježijom ribom, boljom tehnikom prženja (padela, a ne friteza) i čišćim uljem (bez vode), a istovremeno i Batelina (zbog izbora ribe i velike zastupljenosti obrađene, isfilirane i sirove ribe i sklonosti dijelom tradicijskim jelima).

Konceptualno dakle, između ribarnice i Bateline, izgledom između konobe i restorana, ali izbor ponude i politika cijena pogođena i prilagođena recesijskom trenutku.

Možda bi najtočnije bilo reći da je Mala riba depersonalizirana Batelina, nešto nižeg standarda usluge i kuhanja, ali koja može funkcionirati neovisno o bilo čijoj karizmi (pa i one nedvojbene Davida Skoke, ako uspoređujemo s Batelinom) i uz to ponuditi izuzetnu vrijednost za novac.

Obrazložimo!

Dnevni izbor dvadesetak hladnih predjela, od kojih izdvajamo: salata od graha i kozica, salatu od morskih puževa, marinirani fileti sirove trilje u naranči, marinada (savor) od plave ribe i od oslića, dnevni izbor sirove ribe – carpaccio… Porcija 45 kn, izbor od 6 predjela – 50 kn.

Topla predjela – porcija 50 kuna, izbor 3 predjela 55 kuna… Tripice od grdobine, njoki s vongolama, gratinirane dagnje, kunjke na brudet, panirani ražnjići od tikvica i kozica, maslina ascolana punjena ribom i pohana.

Glavna jela 65 kuna – Fritura od bijele ribe (oslić, patarač, lignja, kozica…), griljata od iste vrste riba, tjestenina s plodovima mora, brodet (za 2 osobe), rižoto od škampi 70 kuna.

Dnevni kolači po 15 kn – krostata od voća, tiramisu, pita od jabuka, čokoladni kolač…

Litra bijelog vina (otvoreno) frizzante, i mirno 55 kuna, crveno (refošk) 60 kuna.

U Maloj Ribi imaju i par mesnih jela, no ne bismo vam preporučili da tamo odlazite zbog toga, ne zato što ta jela nisu ukusna, već zbog prilike da iz ribljeg portfelja jedete nešto što drugdje niste uopće u prilici ili ne tako kvalitetno. Isto tako, u Maloj ribi ima i drugih jela od ribe, no naša je preporuka da se iz istih razloga opredijelite za navedeno u tekstu.

Divljina podrazumijeva izvornu netaknutu prirodu u kojoj čovjek povremeno ili nikako ne boravi. Mala riba podrazumjeva upravo suprotno. Čovjek u njoj treba što češće boraviti.

Jer, Mala riba je vela srića. Piše im na zidu! Provjerite.

[wdgpo_plusone]Komentari su zatvoreni.