kol 24 2010

Michelinovi vodiči

Biblija za FOOD-ije …

Savjeti za korištenje crvenog vodiča ovisno o eno-gastro stilistici posjetitelja bloga

1900. godine izlazi prvo izdanje danas već legendarnog crvenog vodiča. Namjera izdavača bila je pomoći motoriziranim turistima na njihovim putovanjima, nudeći popis mehaničkih radionica, gumiservisa, hotela i restorana na području Francuske. 1926. godine izlazi prvi zeleni vodič Francuske – popis najatraktivnijih mjesta za turistički obilazak.

Danas su to najprodavaniji i najutjecajniji vodiči opinion makeri na području turizma, posebno na području gastronomije, gdje mnogi vlasnici i korisnici nestrpljivo čekaju period od prosinca do ožujka, kada izlaze vodiči za pojedine zemlje. Preko 51000 adresa obrađeno je u crvenim vodičima za 2009 g., od toga 29000 restorana i 22000 hotela, a 19000 lokacija u Evropi kategorizirano je i predloženo za posjet u zelenim vodičima. Vodiči su dostupni i na internetu u okviru Via Michelin adrese koja osim njih nudi čitavu infrastrukturu potrebnu kod organizacije putovanja (mape, itinereri, GPS – navigacija, informacije o vremenu i prognozi…).

S obzirom da nam je namjera na ovom blogu pisati i o restoranima koji posjeduju famozne zvijezdice, evo nekoliko informacija o crvenom vodiču.

Izdaje se za Njemačku, Švicarsku, Austriju, Benelux, Veliku Britaniju i Irsku, Španjolsku i Portugal, Italiju, Francusku. Značajne gradove Evrope, New York City, Tokio i Hong Kong. Ocjenjivanje je bazirano na anonimnim posjetama inspektora, a kao pomoćno sredstvo služe dopisi korisnika vodiča. Svaki inspektor napravi godišnje 800 inspekcija i to 240 restorana i 130 noćenja u hotelima. Nastoji se posjetiti svaku adresu barem jednom godišnje, a prosjek je 18 mjeseci.

Ocjenjuje se kvaliteta hrane i kuhanja i uređenje restorana. Kod kvalitete hrane ocjenjuje se: kvaliteta namirnica, kvaliteta kuhanja, kreativnost, stalnost kvalitete i vrijednost za novac Rezultat može biti, uvrštenje u vodič ili neuvrštenje. Samo uvrštenje u vodič je dokaz kvalitetne kuhinje, a posebno kvalitetna kuhinja ocjenjuje se s jednom, dvije ili tri zvjezdice. Tri zvijezdice podrazumjevaju iznimnu kuhinju zbog koje se isplati tamo specijalno putovati, dvije zvijezdice podrazumjevaju izvrsnu kuhinju zbog koje vrijedi skrenuti s puta, a jedna zvijezdica označava vrlo dobar restoran u svojoj kategoriji i označava dobro mjesto za zaustavljanje na putovanju. Četvrta moguća ocjena je bib gourmand vizualizirana u crveno obojena glava Michelinovog čovječuljka maskote. Ona podrazumjeva mjesto gdje se sprema pažljivo pripremana hrana, često regionalne orijentacije koja nudi dobru vrijednost za novac.

Kod uređenja restorana ocjenjuje se oprema, ljubaznost, usluga, čistoća i održavanje kvalitete u smislu nezaostajanja za trendovima i konkurencijom. Ocjenu vizualizira prekrižena žlica i vilica, a može ih biti od jedne do pet oznaka. Jedna podrazumjeva dostatan komfor, a pet luksuz u tradicionalnom stilu. Oznake su crne, a posebno ukusno uređeni restorani imaju crveno obojene oznake.

Osim o kvaliteti kuhinje i uređenju restorana u vodiču se uz ime restorana nalaze i podaci kako doći do njega, ako u vodiču nema karte mjesta u kojem se restoran nalazi, adresa, telefonski i fax broj, mail adresa, da li ima klimu, terasu, parking i koje kreditne kartice prima, da li prima kućne ljubimce, da li posjeduje sobe, lift, radno vrijeme i kada je zatvoren,

i da li je smješten na lokaciji s posebno lijepim pogledom. Uz svaki restoran navedene su i dvije cijene. Prva predstavlja prosječnu cijenu za obrok s tri slijeda s jednim glavnim jelom, a druga cijenu za obrok s četiri slijeda s dva glavna jela. Sve gornje informacije date su u obliku ikona i brojeva, a uz svaki restoran postoji i vrlo kratak tekst koji daje osnovne informacije o onome što je najkarakterističnije (stil kuhinje, uređenje, lokacija pogled…). Lokali s izuzetnom vinskom kartom posebno su označeni. Uz restorane s zvjezdicom postoji i popis specijaliteta koje bi trebalo kušati.

Restorani su navedeni po kvaliteti usluge koju pružaju, a unutar gradova koji su navedeni po abecednom redu. Za svaki značajniji grad postoje planovi s označenim lokacijama koje se spominju i označene znamenitosti iz zelenog vodiča koje treba posjetiti s oznakama zanimljivosti predložene lokacije. (Tri,dvije ili jedna zvijezdica.)

Eto, to su činjenice, a sad malo osobnog osvrta nekog tko koristi crveni vodič 20-ak godina.

Prvo načelni savjeti: za one koji žive da bi jeli – osigurajte si doživotnu pretplatu na knjigu i uplatite internet verziju za PC, kupite T-SHIRT s logom crvenog vodiča za cijelu porodicu, a u slobodnoj prodaji nabavite dvije knjige crvenog vodiča. Jednu ostavite kod ljubavnice, tako da ju možete koristiti (knjigu mislim) kad ste kod nje. Drugu (knjigu mislim) ostavite u garaži u ladici za alat. Ona (knjiga mislim) će Vam poslužiti kao rezerva kad ostanete bez obje (knjige i ljubavnice mislim).

Savjet za one koji jedu da bi živjeli – kupite crveni vodič i odlazite u restorane s bib gourmand oznakom. To je optimalno uložen novac jer ćete pod pretpostavkom da Vam je IQ iznad 75 sigurno promjeniti svoj stav o hrani.

Savjet za one koji žive unatoč tome što jedu – organizirajte protestni skup ispred knjižara u kojima se prodaje crveni vodič i organizirajte potpisivanje peticije o zabrani distribucije crvenog vodiča u Hrvatskoj kao uvjetu za priključenju EU.

Savjet za one koji nemaju novaca, a imaju mašte – kupujte crveni vodič i čitavu godinu za cijenu od 20-40 Eura, ovisno za koju zemlju se odlučite, možete uživati u vrhunskim restoranima sa svim mjerodavnim podacima, bez da u njih odete.

Savjet za one koji nemaju ni novaca ni mašte – nemam, jer oni ne mogu biti čitatelji vinskeprice.com.

Savjet za one koji imaju novaca, a nemaju mašte – kupite crveni vodič i odlazite u restorane koji su crveno označeni i imaju zvjezdice. To je pitanje civilizacijskog i estetskog dosega.

Savjet za one koji imaju i novaca  i mašte – Vama crveni vodič ne treba.4 komentara to “Michelinovi vodiči”

 • Tanja Kovacic kaže:

  Iskoristiti iskustvo dugo dvadesetak godina korištenja crvenog vodiča za sažetak od 7 savjeta,može samo istinski znalac!Hvala, ja pronašla savjet koji se ne bih usudila ignorirati! A u koju grupaciju spadate Vi?

 • Darko Baretić kaže:

  Ja Vam spadam u one bez novaca i mašte pa zato ne čitam već pišem Vinsku priču.

 • Tanja Kovacic kaže:

  U tom slučaju sretna sam da nemate ni jedno od navedenog.Obožavam Vinsku priču, ne propuštam ni redak! I bude mi lijepo…kao da imam i novac i maštu…

 • Darko Baretić kaže:

  Hvala velika! Upućujem Vas i na dva starija članka -Dalmacija u mom nepcu i Poomaloooo! A za pratiti Carlosove ocjene vina obavezno pročitajte O degustaciji…!