kol 7 2010

Champagne Veuve Doussot

Odmaknuti pogled na degustaciju održanu u Tinji, 10.6.2010

Champagna ima oko 19.000 registriranih vinogradara i oko 5.000 proizvođača koji proizvode šampanjce. Dok velike šampanjske kuće poput Mumma mogu koristiti grožđe iz čak 80 različitih vinograda, mali proizvođači koriste svoje grožđe pa se ta činjenica dodatno valorizira i označuje na etiketama.

Veuve Doussot je mala šampanjska kuća smještena na samom jugu Champagne koja u vlasništvu ima 7 hektara, a u proizvodnji oko 30.000 butelja, osim svog grožđa koristi i grožđe iz vinograda rodbine pa ima potpunu kontrolu kvalitete.

Tinja nam je omogućila kušanje četiri šampanjca te kuće koja se uvoze u Hrvatsku. Na prezentaciji je bio i Stéphane Joly današnji voditelj kuće i praunuk osnivača.

Veuve Doussot Brut Tradition

Svaka šampanjska kuća proizvodi ‘bazni’ šampanjac. To je obično najslabiji i najmasovniji proizvod kuće. Ako se po jutru dan poznaje, onda slijedi lijepa večer. Bazni Veuve Doussot šiša svu baznu komercijalu poput Mumm-a, Veuve Clicquot, Moet & Chandon i sličnih.

To je moćno vino,  finog nosa i još finijeg tijela sa srednjim aftertastom. 15% Chardonnay, 85% Pinot Noir, 333Kn

Veuve Doussot Brut Grande Couvée

Ovo je najmoćniji šampanjac koji sam pio (nisam baš puno toga probao). Snažne strukture i neobično dugog završetka. Traje u beskonačnost. To je vino koje se slobodno može nositi sa mesom, bez problema. Na kraju ima lagani gorkast okus (koji se meni sviđa). 20% Chardonny, 80% Pinot Noir, 344Kn

Veuve Doussot Millésime Brut 2005

Super sitne i guste perlice, ne možeš ih pobrojati. Osjetno slabijeg tijela od Grande Couvée, ali sa finoćom i elegancijom. 30% Chardonny, 70% Pinot Noir, 356Kn

Veuve Doussot Rosé Brut

Ovo me vino nije dojmilo. Vjerojatno stoga jer je bilo posljednje (a po meni je trebalo biti prvo, raspored su radili Francuzi a ne, kao što je uobičajeno Karin). To nikako nije loše vino ali nekako nema osobnost. I relativno je kratko. 100% pinot noir, 344Kn

Sve u svemu dobri šampanjci i kvalitetno iskustvo. Jedino mi je ostao nejasan raspored. Ja bih Rosé, Tradition, Millésime pa Grande Couvée.

© vinskaprica.com

© vinskaprica.com

© vinskaprica.com

© vinskaprica.com

© vinskaprica.com

© vinskaprica.com

 
© vinskaprica.com

© vinskaprica.com

© vinskaprica.com

© vinskaprica.com

© vinskaprica.com

© vinskaprica.com

 Komentari su zatvoreni.