srp 4 2011

Clemensh Bush, Riesling Kabinett, 2009

Naziv vinaRiesling Kabinett
Vinar/ProizvođačClemens Busch
Zemlja/RegijaNjemačka - Mosel
Berba2009
Tip vinaBijelo vino
SortaRiesling
Alkohol (Vol.%)8,5 %
Vrsta čepaPrirodni pluteni čep
NapomenaVrlo osebujan vinar iz Mosela sa nevjerojatnih položaja i još nevjerojatnijim vinima. Upoznao sam ovog biodinamičara prije nekih 15tak godina i mogu samo reći da me očarala ta skromnost s jedne i nevjerojatna preciznost s druge strane.

Svi vinogradi su na strminama a 'rieslingophili' će zasigurno razumjeti ako kažem da uz sve stilove na koje se može naići u Moselu postoji još jedan - Clemensov stil.

Nakon vrlo interesantne degustacije na Zagreb Wine Gourmet Festivalu, došlo je i vrijeme uvoza, te ovog vinara možemo naći i na hrvatskom tržištu. Rekao bih, bilo je i vrijeme...
Ocjena84-86
Datum kušanja4.6.2011
Poveznice:www.clemens-busch.de
Bilješka s degustacijeVino je bistro, izražene svjetlije slamnato-žute boje sa nježnim zelenkastim rubovima, djelomično konzistentno.

U nosu djeluje zrelo, prašnjasto, djelomično izraženo s dominacijom južnog voća i citrusa. Kompleksno, vrlo fino, prevladava miris na zreli ananas, marakuju, liči, žutu jabuku... U pozadini se pojavljuju i nijanse na žuto cvijeće, vrlo nježna florealna nit i s vremenom sve prepoznatljivija nota na zrelu marelicu. Vrlo kompleksno i slojevito.

U ustima slatko, svježe, djelomično toplo, srednje punog tijela, vrlo mineralno i pitko. Pregršt zrelih voćnih nijansi pune usta u srednje dugom+ finalu u kojem dominira spektakularna igra slatkoće i kiselosti. Djeluje vrlo elegantno i kompleksno a svakim gutljajem vino dobiva na vrijednosti.

Tko nije kušao ne zna što propušta i nadam se da će ovakav tip vina početi krasiti naše vinske liste jer mediteranska kuhinja i pregršt morskih plodova koje nudi naša obala vape za ovakvim nektarom.2 komentara to “Clemensh Bush, Riesling Kabinett, 2009”

 • wineandfood4u kaže:

  sva vina Clemensa Buscha su mi fantastična! bio sam na degustaciju koju je vodio njegov sin ove godine na ZWGF, i doista sam bio oduševljen. sama prezentacija je odlična, da se moglo primit u ruku kamen iz svakog vinograda, vidjet slike svih položaja, čuti sve detalje berbe i samog uzgoja, odlično… mislim da se radilo o 7 rieslinga..i samo pohvale imam o njihovim vinima… zasad, nažalost, koliko sam primjetio samo u Prascu drže njihova vina. šteta, jer, odlična su…mogu se kupiti preko vino.hr
  pozdrav!

 • Damjan kaže:

  Super recenzija i fantastičan vinar. Iako mi se njegova “ozbiljnija” vina puno više sviđaju, ovaj riesling sa samo 8,5% alkohola i nevjerojatnom svježinom pravo je vino za ljeto uz more…
  Mi smo ga već nekoliko puta pili i u Dubravkinom putu (oni drže tri vina od Buscha) i moram naglasiti fantastičan omjer cijene i kvalitete…
  Samo tako dalje
  Damjan