ožu 5 2012

Hrvatski festival hrane i vina 2012

Hrvatski festival hrane i vina 2012

“Hrvatski festival hrane i vina je prvi sveobuhvatni festival u Hrvatskoj specifično usmjeren na promociju nacionalne kuhinje.” – to je službeni odgovor na pitanje “što je sad to?”. Naslov i definicija privukli su, osim sveširoke publike i profesionalce, više iz svijeta hrane, manje iz svijeta vina. I bonkuloviće svih vrsta kojima je ionako dugo vrijeme od festivala do festivala.

Jedni od skupine ovih posljednjih su i vinskoprički istraživači: dio programski involviran a dio privučen radoznalošću i ponudom.

Ponuda izlagača, način prezentacije, stil, program, promidžba i fer cijena ulaznice (40kn) privukla je širu publiku. Unatoč nesretnoj okolnosti da se datumski, ova prva edicija sajma poklapa sa tradicionalnim (i za hrvatske vinare orijentirane izvozu veoma bitnim) Prowein sajmom u Düsseldorfu, a što je spriječilo mnoge vinare da sudjeluju kao izlagači i posjetitelji, kvalitetnu nadopunu vinskog duha (a ne i nadomjestak) pokrile su vinske radionice.

Saša Špiranec – Svijetla budućnost Dalmacije, vođeno kušanje bijele sorte Dalmacije; Darko Baretić: Trapan veliki mag marketinga i socijalnih mreža ili veliki vinar; Sandi Paris: Malvazija, predstavljanje berbe 2011; Sanja Muzaferija i Alena Bročilović: WOW (žene i vino) predstavljaju enologinju Feravina Ivanu Nemet; Darko Baretić: Što je novo u Korenikima? Predstavljanje novih berbi Morena Coronice; Sandi Paris: Elasticitet sorti graševine; Dario Krklec: Dalamtinske autohtone sorte i svjetski poznati plavac mali; Lucija Matijević: Vino za laike; Drago Humski i Darko Baretić: Prezentacija modaliteta graševine / lider hrvatskog tržišta graševine Kutjevo; Enjingi: Ekološka proizvodnja vina; Darko Baretić: Plešivica, hrvatska Champagne, Burgundija ili Mosel…

Svakom vinoljupcu moraju poteći sline čitajući samo naslove!

Show Cooking scena (na dvije pozornice – kuhinje) je vrlo jaka! (http://www.festivalhraneivina.hr/75.aspx)

Ukradeni dio subote (od Vinistre, naravno) posvetio sam dolasku na jednu radionicu, a odradio dvije. I sreo mnogo prijatelja i poznanika koju su se – gle čuda, našli na istom mjestu i u isto vrijeme.

Djelić subotnje atmosfere kroz fotozapis….

* Organizatorov iskorak: dječji vrtić sa radionicama ohrabrio je mnoge roditelje u dolasku na festival *

* Women Power orijentirana radionica WOW (žene i vino) – predstavljanje Enologinje Feravina, Ivane Nemet – polarizacijsko žensko-muško u vinskom svijetu

* Unatoč preferiranju ‘ženske strane’ nekoliko ‘muških predstavnika’ poravnalo je balans publikuma

* Poanta je (i)pak u vinu: Graševina Dika 2010, Graševina Miraz 2010, Frankovka rose 2011, Frankovka Dika 2009, Frankovka Miraz 2008, Syrah Miraz 2009…

* Iako je ovo bila jedna od samo nekoliko radionica koje Barba nije vodio, ‘bijaše prozvan’ i ‘morao se braniti’

* Usput se srelo i majstora Rendića sa pričom o domaćem kvascu…

* Kutjevo se, osim vinima, može pohvaliti i ‘naočitim muškarcima’ korištenim, osim kao ‘vinotočci ženskih vina’ i u promidžbene svrhe

* ‘Udružena Dalmacija’, ‘fontana izobilja’ ili ‘kad hlapovi napadaju ananas’ – puno je ukusnije nego što izgleda na prvi pogled. Zajednički nastup Hvarana – restorani Bacchus, Vartal i Gariful

* Da nije vinar bio bi svećenik – Moreno Coronica i Barba kao ministrant – početak radionice ‘Što je novo u Korenikima? Predstavljanje novih berbi Morena Coronice’

* Veliki interes ‘ozbiljne publike’ – kušalo se Co malvazija 2011, Co Gran Malvazija 2009, Co Grabar 2008, Co Gran Teran 2008 i iznenađenje, Co Grabar 2004

* Zalutali ‘špijun pivske industrije’ (Domagoj Jakopović Ribafish) i ‘otkrivač Gran malvazije – Bolje nemamo’ (Borivoj Sirovica) u kolektivnom zanosu

* Situacija je do kraja napeta. Publikum bi još ali kraj je tu. A onda pripreme za slijedeću radionicu: Sandi Paris, Elasticitet sorti graševine.

Ali valja krenuti kući, iako nedjelja, sutra je radni dan…

[wdgpo_plusone]14 komentara to “Hrvatski festival hrane i vina 2012”

 • Ozren Drobnjak kaže:

  Zoki,zašto nisi spomenuo profesinalnu ”radionicu” Indire Vlajkic ex Mujkic, pod radnim nazivom Kako ispeči palačinku i toalete celebritya….koji su u ogromnom broju nahrlile na festival…..
  Sljedeći puta moli objektivniji pregled festivala i ne skidaj mi komentar…
  Hvala
  Pusa

 • Zoran kaže:

  Ozren, do sada nisam skinuo niti jedan komentar pa ne vidi zašto bi tvoj? Ako ti samtraš da je to što si napisao primjereno, onda neka ostane. Jedino što ja ne razumijem ironiju i poantu komentara? Možda sam nešto propustio?

 • Ozren Drobnjak kaže:

  Samo sam se osigurao jer mi je u samim počecima bio skinut ”neprimjereni” komentar vezan uz malvazije (autor Darko Baretić-Malazija u mom oku), a ironjia ne postoji već moja znatiželja tko je sve bio tamo ( osim već dobro poznatih lica ) i šta je radila Indira….

 • Zoran kaže:

  Nije ti skinut neprimjereni komentar, barem ga nisam skinuo ja (a ttko bi se drugi bavio time?). Mogao si doći i vidjeti Indiru. Enivej, tko ti je ta Indira?

 • Ozren Drobnjak kaže:

  Indira MasterChef of Pancakes

 • slavko kaže:

  * Iako je ovo bila jedna od samo nekoliko radionica koje Barba nije vodio, ‘bijaše prozvan’ i ‘morao se braniti’

  Tko ga je i zbog čega imao potrebu prozvati ako se smije znati.

 • Zoran kaže:

  @Slavko, prozvala ga je Sanja Muzaferija, zašto? Ne znam, treba pitati nju…

 • Medved Tom kaže:

  Ma ki je dela palačinke i zakaj ribafish i ja nismo bili obavješteni????

 • Zoran kaže:

  Tomek, Ribek je bio očaran Velečasnim Morenom i Barbom ministrantom tako da, zbunjen (z)vjerskim zanosom, nije namirisao čapalinke u krugu 500m što je inače njegov feature moralis. Ili je možda zbunjen brigom oko vlastite frizure (http://www.ribafish.com/?p=1622)?

 • slavko kaže:

  Nije bitno zašto ga je prozvala, već zbog čega. Osim ako nisu u pitanju problemi tipa Vlatka-Dikan.

 • sanja muzaferija kaže:

  nisam ga prozvala nego zamolila da kaže svoje mišljenje. i bilo je predovbro i TOČNO!

 • sanja muzaferija kaže:

  mislim na darka baretića i na radionicu WOW predstavlja enologinju Ivanu Nemet. I da: ne, nisam za polarizacije žensko-muško, samo sam si u zadatak dala istaknuti ono dobro u ženskom vinskom svijetu. eto. pusa svim muškarcima, osobito nekima (GK)!!!!!!

 • slavko kaže:

  Dakle, gospođa M nije prozvala nego zamolila za mišljenje gospodina B i gospodin B je odgovorio predobro točno. Pusa, gospođo.

 • sanja muzaferija kaže:

  hvala na pusi slavko