kol 1 2010

POOO… MALOOOOO…

Crtica četvrta – dan peti

Novigrad kod Umaga, Volosko kod Opatije i Kut na Visu tri su najjače mikro-gastro destinacije u Hrvatskoj. O prve dvije drugom prilikom. Kut je dio Visa gdje svakako morate došetati, ako ste se vezali u Viškoj luci. No najbolje se ako ima mjesta vezati u njemu. Nije najjeftinije, ali i dalje tvrdim najbolje. A, bio sam na Capriju, Taormini, Cannesu, Antibesu, Portofinu, Positanu, Amalfiju, La Rochellu

To vam je ono mjesto i onaj crkveni toranj iz reklame o Mirna sardini. Kamene kuće, kapari na njima i Restoran Pojode natkoga Zorana Brajčića kojeg nikako ne propustiti. Ljubitelji fancy mjesta nikako ne propustiti restoran Kalyopa, mjesto s najseksi terasom na Jadranu. Ljubitelji manje pretencioznih mjesta vrlo će korektno jesti i boraviti u restoranu Val i konobi Vatrica.

Centralni dio otoka nudi kultnu konobu Pol murvu u Žena Glavi. Ljubitelji peke na svoje će doći kod Goluba s pogledom na Viško polje ili kod Nikše Rokija u vinskom podrumu.

Komiža meni najljepše mjesto na Mediteranu (a bio sam…), nudi nezaboravan ugođaj blagovanja uz samu obalu mora u Jastožeri i nezaboravnu ljubaznost i kvalitetu namirnica u konobi Bako. Brodom možete doći u uvalu Stončicu kod obitelji Lincir ili kod Senka Karuze u uvalu Mola Trovna. Okupajte se u uvalama Srebrenoj i Stinivi, doplovite do Zelene špilje na Visu i Modre spilje na Biševu i pamtiti ćete svoj boravak na Visu zauvijek.

Crtica peta – dan šesti

Po čemu je poznat ovaj balkon? Važno će Kum pokazujući na barokno-secesijsku zgradu točno ispred nas. Vezani smo krmom za obalu u Starom Gradu na Hvaru i sjedimo u kokpitu. Pijuckamo hladnu malvaziju i promatramo šetače na rivi. Željac se počeše po glavi i krene – Čuješ, mislim da je na ovom balkonu Vladimir Nazor… Nemaš pojma – reče Kum – Ti – reče on – i pogleda u mene. Pa… mislim da je na ovom balkonu objavljeno da je potpisan sporazum Tito-Su… Ti si još gori! Oćete da van rečen?! Na ovom balkonu je Roku Prču za vrijeme snimanja serije Malo misto puka konop  za vrime vatrogasne vježbe i uništija je ormar s arhivun – poentira Kum.

Evo nas. Pomislih. Krug je zatvoren. Na sto smo metara od Tvrdalja. Nalješković i Hektorović su povezani. A sad je uletio i Smoje. Kum nas vodi uz Tvrdalj, Srinjom Kolom kroz najautentičnije i najšarmantniju jezgru starog mediteranskog mista. Galerija Zorana Tadića i majmunova glava s zubalon od komarče, limena cijev dimnjaka nasred fasade, pitari s lavandon i điranima, kamen i sjena i prodavaonica suvenira s radnim vremenom… Pooo…maloooo… Samo čekan da odnekud  izleti Belina i počne lajati na Velečasnog. Ma zapravo,  čekam da krene magla i da se po kalama pojave vozila iz Mille Migle, i Gradisca koja se žuri dočekati brod.

Izlazimo na Rivu. Ovo je rodna kuća moje matere – veli Kum. Evo ga, našel sem ga – stiže Žabac. Šta si našao – upitah Žapca. Poriluk – veli on mrtav hladan. Pa gdje si ga našao? Evo tu dole u Keruma.

Sutra idemo za Šoltu. Ka Ribanje i ribarsko prigovaranje – veli Kum – samo oni su išli do Nečujma, a mi idemo za Maslenicu.


Stranice: 1 2 3


3 komentara to “POOO… MALOOOOO…”