sij 17 2011

Rizling, najveće bijelo vino na svijetu

Nicolas Joly i Clemens Bush na Zagreb Wine Gourmetu?!

Grizli Adams i mineralnost kod vina

Izviđačke vještine, enogastro blogerice i biodinamika

O rizlingu s gluhokrmećeg rakursa

Prošlo je više od tri mjeseca od kako sam s Carlosom i Najdražom u Meranu za vrijeme vinskog festivala uživao u vođenoj degustaciji Gian Luce Mazzella-e, talijanskog novinara i kritičara, vodećeg autoriteta za austrijska i njemačka vina u Italiji, koja je nosila isti naziv kao i članak koji upravo čitate. Bilješke s te vođene degustacije uredno su skupljale, ne baš plemenitu, plijesan u mom njivičkom prebivalištu, ove vlažne i hladne bodulske jeseni i zime.

Možda bi bilješke poprimile jodno-medne note koje botritis nosi, da mi se se prekjučer Carlos nije pohvalio da vrlo vjerojatno na Zagreb Wine Gourmet Festival dolazi Clemens Bush! Kultni (za Vinsku priču uobičajeni pridjev) moselski  vinar, Grizli Adams njemačkog vinarstva, čovjek kroz čija sam vina najviše naučio, što je to mineralnost u vinu!

Nicolas Joly potvrđeno, a Clemens Bush vjerojatno, na Zagreb Wine Gourmet-u!!!

Za sve, koji žele saznati što je bio-dinamički pristup vinima i kako osjetiti mineralnost kod vina napravljenih od aromatskih sorti, od kojih neka imaju i znatan ostatak šećera, mjesto boravka zadnjeg vikenda u veljači je Zagreb.

Veselim se Carlosovoj informaciji, koja me podsjeća da će to biti prilika za druženje s kolegama eno-gastro blogerima. Razmišljam da iskoristim Ladino iskustvo logorovanja po javnim mjestima poljskih glavnih gradova i Moranin izviđačko-ferijalno-poduzetni look i da podignemo šator ispred zgrade Ine sa natpisom “Riesling und tokai macht frei!” I dok bi većina mislila da protestiramo protiv potencijalnog preuzimanja INA-e od strane MOL-a, mi bi u stvari čekali Joly-a, Busha i ine vinarske zvijezde u zgradi prekoputa, kuda se ove godine s Mažuranca seli Wine Gourmet!

Da me nije nazvao Glavni urednik (multi funkcionalni i megajanusni samoproglašeni predsjednik žirija za izbor Najboljeg restorana zatvorenog tipa) i moj partner u Vinskoj priči, za par mjeseci imali bi izbor prosušenih bilješki. Ovako, uz ostatak božićnih vanilij kiflica evo još neprovrelih meranskih sjećanja:

Subota, 6. 11. 2010

Gian Luca Mazzella, vodeći talijanski autoritet i zaljubljenik u rizling vodi nas kroz Njemačku, Francusku i Austriju, tri zemlje u kojima rizling daje najbolje rezultate.

Krećemo s Njemačkom i s tri pokrajine, ista berba bez ili s malo botritisa, sva tri suha:

1. Nahe – Weingut Donnhoff, GG, 2009 Hermannshohle Riesling

13%, alkohola, inox, bez malolaktike, agrumi, cvjetni miris ružinih latica, otvaraju se i note na južno voće, izrazito svježe, djelomično mineralno, velikog potencijala starenja.

2. Rheinhessen – Weingut Wittman, GG, 2009 Riesling Morstein

13,5% alkohola, veliko drvo, malolaktika napravljena, par sati maceracije i duža fermentacija, breskva, marelica, “slatkastije note mirisa”, mineralno, svježe, harmonično mlado.

3. Pfalz – Dr. Burklin – Wolf 2009,GG, 2009 Kirchenstuck G.C.

13% alkohola, biodinamičar, kontrolirana vinifikacija u velikom drvu, parfemske cvjetne note, jasmin, ananas, lagani petrolej!, svježe, jako mineralno, mlado.

Cijena u vinoteci: 1.25€, 2.30€, 3.40€

Na kratko odlazimo u Francusku, u Alzace, i odmah jedan iz velike alzaške petorke (Trimbach, Humbrecht, Deisz, Mohel):

4. Domaine Weinbach, 2008 Grand Schlossberg Cuvee Sainte Catherine “L Inedit”

Teška godina u Alzaceu. Kišna krajem rujna i u prvoj polovici listopada. No, tko je čekao s berbom, profitirao je. Kontrolirana vinifikacija u velikom drvetu, malolaktika napravljena, žuto cvijeće, jasmin, svježa breskva i marelica u ustima prelazi u kompot, svježe, izrazito mineralno, mlado.

Nakon Francuske, odlazimo u Austriju u pokrajinu gdje rizling u Austriji daje najbolje rezultate i pijemo vina, najkvalitetnijeg razreda tipičnog samo za Wachau-Smaragd.

5. Weingut Prager, 2007 Klaus Smaragd

Vinar iz središnjeg Wachau-a. Izbalansirana godina s malo botritisa. Fermentacija i odležavanje u inoxu. Agrumi, ananas,breskva, malo štipka alkohol na nosu, svježe, ali

“ravnijeg” aromatskog i okusnog profila i manje kompleksno od njemaca i alzašana.

6. Weingut Hirtzberger, 2006 Singerriedl Smaragd

Istočni, svježiji dio Wachau-a. Jedna od najboljih godina ikad u Wachau, s potencijalom starenja od 40-ak godina! Cvijeće, zrelo žuto voće, prvi i jedini rizling toga dana s travnatim aromama, intenzivan, trajan, nije mineralan i svježina “tuče” alkohole.

7. Weingut Knoll, 2003 Schutt Smaragd

Srce Wachau-a! Vinar klasik, prepoznatljive retro rustikalne etikete i stila. Jedan od rijetkih, koji vinificira u drvu. Vruća godina od proljeća do jeseni, netipična. Drvo, zrelo žuto voće, medne note, jod, botritis, svježe, uravnoteženo, djelomično mineralno i spremno.

8. Weingut FX Pichler, 2002 Kellerberg Smaragd

Središnji Wachau. Ako je Knoll klasičar, FX je modernist. Najpopularniji austrijski vinar iz Wachau-a izvan Austrije, posebno u Americi. Kamilica, balzamske note, med, dim, crni čaj, kava…, jako kompleksno. Izuzetne svježine, spremno, s velikim potencijalom starenja.

Ponovno u Alzace, ovaj puta s ozbiljnim penzićima koji bi trebali pokazati zašto su rizlinzi vina s najvećim potencijalom starenja, od svih bijelih vina.

9. Maison Trimbach, 1997 Riesling “Cuvee Frederic Emile”

Velika godina u Alzaceu! Vinifikacija u inoxu. Petrolej, oksidativne note, suho žuto i koštunjičavo voće, svježe, kompleksno, elegantno…, na putu velikog vina.

10. Domaine Zind Humbrecht, 1990 Brand

Prvo Veliko vino toga dana! 20 godina staro vino, a tek je mlado do spremno! Med, žuto cvijeće, petrolej, botritis, jod, žuto koštunjičavo suho voće, kandirana kora naranče, kompleksno, svježe, srednjeg tijela, mineralno, trajno, intenzivno… Chapeau!

I za kraj pradomovina Rizlinga i četiri najznačajnije pokrajine uz četiri rijeke:

11. Ruwer-Von Schubert Maximin Grunhauser, 1983 Abtsberg Kabinett

Prvo vino toga dana koje je bilo u silaznoj fazi. Oksidativne note, svježina ostala, no bez tijela, bez “kičme”. Ali, još uvijek pitko! Stavljeno u degustaciju da pokaže što vino najnižeg cjenovnog razreda (kabinett 5-10€) može. Skoro 30 godina staro vino u takvom stanju! Respekt!

12. Saar-Weingut Egon Muller-Scharzhof,1999 Scharzhofberger Riesling Spatlese

Drugo Veliko vino toga dana. Meni najbolje! Kompleksno, intenzivno, elegantno… Bez malolaktike, vinifikacija u drvu. Agrumi, ananas, bijeli papar, timijan, kandirana korica agruma, suha marelica… Uravnoteženo, svježe, mineralno, harmonično.

13. Rheingau-Schloss Johannisberg 1971 Riesling Rosalack Auslese

Najstariji i možda najpoznatiji proizvođač rizlinga. Med, petrolej, balzamične note, kandirano voće, jod, botritis, crni čaj… Nevjerojatna kompleksnost mirisa. Užitno, mineralno i još svježe! Rizling!!! 40 godina!!!

14. Mosell, Weingutt J.J. Prum, 1994 Wehlener Sonnenuhr Auslese

Treće Veliko vino toga dana i još jedan legendarni vinar iz najpoznatije rizling regije. Više egzotičnog voća, manje citrusa, petrolej, med, začini… Mineralno, svježe, kompleksno, intenzivno, trajno, i plemeniti gorko-slatki završetak.

Eto, prevrele su bilješke, nestalo je vanilij kiflica i za kraj nekoliko općerizlinških napomena s gluhokrmećeg rakursa:

 • Na oko 45,000 hektara u svijetu posađen je rizling. U zadnjih pet godina proizvedena količina varira između 1 i 2% svjetske proizvodnje vina.
 • “Kako to možete piti”, u više je navrata komentirao Bruno Trapan, mršteći se nad popijenim rizlinzima, za koje sam mu pokušao reći da su izvanredna vina.
 • “Evo ti donesla tvoja veliko vino, koja ja ne pijem” uredno mi dostavlja Giorgio Clai svaki rizling koji dobije. Naravno, kad nije malvazija i nije macerirano.
 • Rizling s laganim ostatkom neprevrelog šećera i sirovi kvarnerski škamp su najlukulijanskija kombinacija sparivanja hrane i vina.
 • U podrumu obitelji Tomac zri jedan od hrvatskih bijelih velikana, Rizling Amfora.

Uza svu opasnost jeftinog generaliziranja i pojednostavljivanja tako kompleksne teme kao što je čaša vina, da trebam izabrati posljednju čašu bijelog vina koju ću ikad popit, bila bi to čaša dobrog rizlinga.4 komentara to “Rizling, najveće bijelo vino na svijetu”

 • Lada kaže:

  Darko, zaključujem da je ovo, ovlaš neobavezno, a ustvari tendenciozno spominjanje moje kriminalne prošlosti prevršilo svaku mjeru! U ime zadovoljenja pravde zahtijevan rezerviranu stolicu (sa onim režiserskim naslonom i imenom) na sve i jednom predavanju zadnjeg vikenda veljače. Ne bu se meni više spočitavalo rupe u vinskom obrazovanju ili šire! Jesmolise dogovorili? Bilježim se s vječitim štovanjem i vazda nezadovoljenom gladi za novim znanjima…

 • Darko Baretić kaže:

  Lado! Dogovoreno. Sve osim režiserskog stolca. Već je dat nalog za izradu istog s imenom Nenada Trifunovića- Fransoa Trifo!

 • wineandfood4u kaže:

  ajoj…evo slinim po tipkovnici! 🙂 kakvih se tu ”bakarača” našlo…Pfalz, Schloss Johannisberg, Trimbach, Knoll, FX Pichler…strašno…pogotov za nekog tko obožava rizlinge (njemačke, austrijske, i švicarske), kao ja.. 🙂 zavidim vam!!!! a oko dolaska Nicolas Joly-a, fantastično! brojimo dane do Festivala..

 • vinopija kaže:

  Ja uzeo godišnji taj petak i sad me dočekala ovakva uvreda, da neki Fransoa Trifo sjedne u moj pogibeljni stolac, ccc…