ožu 28 2011

Arhivska vina Kutjevo d. d.

Arhivska vina Kutjevo d.d., vrh hrvatske vinske produkcije ili relikt socrealističkog pristupa vinifikaciji “kombinatskog tipa”?

Fotozapis i gluhokrmeći osvrti na degustaciju arhivskih vina u Kutjevo d. d. vođenu uz pomoć Ivice Peraka glavnog enologa.

Promptni i beskompromisni gluhokrmeći odgovor na Zokijevo opisivanje vina!

Photo by Miljenko Vargek ©

Photo by Miljenko Vargek ©

 

“Arhivsko vino je vino koje se u podrumskim uvjetima čuva dulje od njegovog optimalnog zrenja, a najmanje pet godina od dana prerade grožđa u vino, od čega najmanje tri godine u boci.”, kaže Hrvatski zakon o vinima, a Gluho krme u meni odmah postavlja pitanje:

Da li su to svi koji izdvajaju nekoliko desetaka, do nekoliko stotina eura za takva vina budale  ili barem snobčine, jer ta vina piju zato jer su skupa, a zakonski je utvrđeno da ga piju nakon optimalnog zrenja?!!!

Dobro, to kaže zakon, a što kaže Degustacijska lista?

Photo by Branko Muždeka ©

Photo by Branko Muždeka ©

 
 • Chardonnay izborna berba 1994 g, 11,8% alkohola, 6,2 gr kiselina i 84,5 gr ostatka šećera
 • Rajnski rizling kasna berba 1992 g, 10,6% alkohola, 6,7 gr kiselina i 20,5 gr ostatka šećera
 • Traminac izborna berba 1990 g, 11,6% alkohola, 5,6 gr kiselina i 20,2 gr ostatka šećera
 • Traminac 1987, 11,5 % alkohola, 5,6 gr kiselina, 17 gr ostatka šećera
 • Muškat ottonel 1979, 10,4% alkohola,5 gr kiselina, 30 gr ostatka šećera
 • Graševina 1963, 11,3 % alkohola, 5,8 gr kiselina, 35 gr ostatka šećera
 • Pinot crni 1970, 11,8 % alkohola, 4,5 gr kiselina, suhi
 • Muškat roza 1965, 11,4% alkohola, 5,4 gr kiselina, 25 gr ostatka šećera

Postoci u gornjoj tabeli su volumni, a grami kod kiselina i šećera označavaju količine u litri.

Photo by Branko Muždeka ©

Photo by Branko Muždeka ©

 

Osim vina navedenih u listi, usmeno su najavljene tri predikata ledene berbe: Graševina 2009 i 2008 i Traminac 2003. Ovaj posljednji ispunjava i kriterij za arhivsko vino!

Photo by Branko Muždeka ©

Photo by Branko Muždeka ©

 

Dobro, znamo što kaže zakon, što kaže Degustacijska lista, a evo što kaže Gluho krme nakon kušanja:

 • Sva kušana vina su u užitnom stanju i u njima sam neizmjerno uživao! Neka u uzlaznom, neka u silaznom, jedno po meni u optimalnom stadiju razvoja (ovo spominjem zbog, po meni, nespretne zakonske formulacije, nikako zbog toga što smatram da je to odrednica kvalitete za uživanje u vinima!).
 • Jedinstveno kušačko iskustvo! Vina ipak odudaraju od onih koje najčešće kušam i/ili pijem i htjeo ne htjeo, bio sam impresioniran činjenicom da pijem četrdesetak, pedesetak godina stara hrvatska vina i zato spreman dati vinima dostatno vrijeme i pažnju i “kušački popust”, možda bolje rečeno izigravati “pristojnog, dobroodgojenog kušača” uvažavajući njihove godine.
 • Kušajući vina, susreo sam se s aromatskim i okusnim spektrom (normalno dominantno tercijarnim) netipičnim za većinu svakodnevnih kušanja. Mokra zemlja i kamen, osušene alge, miris lisičarki i poljskih šampinjona, šume kad krenu gljive, šafrana, oraha, lješnjaka, badema,bijelog tartufa, likviricije, meda od kadulje, joda… Kod većine vina na okusu je dominirala izuzetna mineralnost, gotovo do granice plemenite slanosti.
Photo by Branko Muždeka ©

Photo by Branko Muždeka ©

 

Vino od kušanih za izdvojiti! Sva tri predikata, posebno Graševina 2009 ledena berba zbog fascinantnog odnosa svježine i slatkoće, Crni pinot 1970 zbog nevjerojatne transparentnosti boje i sačuvanih voćnih (ukuhano crveno voće) aroma i okusa. No, ako  izbor treba biti jedno vino, tada je to Graševina 1963. Nevjerojatna mineralnost i orašasto-gljivasta kompleksnost okusa, začinjena laganom plemenitom oksidativnošću. Na tragu jako dobrog Amontillada ili vintage Porta, normalno uz puno slabiju “meku stranu” (alkoholi, šećeri i viši alkoholi). Slutim li ja to u skoroj budućnosti vođenu degustaciju na temu “Arhivska vina Kutjevo d.d. i cigare”?!

Photo by Branko Muždeka ©

Photo by Branko Muždeka ©

 13 komentara to “Arhivska vina Kutjevo d. d.”

 • enogastromama kaže:

  I jeste li ponijeli koju kući,:)?

 • Gogo kaže:

  Darko, ovo izgleda kao ludo iskustvo. I graševina iz daleke 1963. ispala najbolja, sigurno su je šečeri uspjeli sačuvati. Tvoj opis te graševine me podsjeća na “zaboravljenu” malvaziju koju sam probao kod mog prijatelja iz Tara. Napravljena u kućnoj radinosti krajem 90tih dakako sa maceracijom, i bila slučajno zaboravljena u damižani u podrumu preko 10 godina. Točno te gljive i plemenita oksidiranost, pa menta, nešto kao Madeira… Još i danas je se živo sjećam.
  Moramo s tobom po Slavoniji da nam budeš vodič 🙂

 • Zoran Vodopija kaže:

  Goran, imam nešto raritetnih malvazija iz ’70 i ’80 za čije kušanje čekam Darka (silne obaveze po Opatiji između Bevande, Le Mandraća i Drege di Lovrana…). Kada spremimo teren bit ćeš pozvan…

 • Darko kaže:

  Gogo!
  Da se ne zaletimo prenaglo u Slavoniju, predlažem da naše veselo blogersko društvo prije posjeti Zagrebu bližu regiju-Moslavinu! Imamo u blizini(Ivanić grad) nekih potencijalnih voditelja, uz obavezan posjet Voloderu i radionicu radionicu radnog naziva”Škrlet-adio pamet!!!

 • Gogo kaže:

  Moslavina, kako to misteriozno i uzbudljivo zvuči, i još nikad ne bih tu regiju povezao s vinima. Može i to i 70ties & 80ties malvazije!

 • davor kaže:

  Čini se kao iznimno obogaćujuće iskustvo za svakog ljubitelja ali i poznavatelja vina, posebno za proširenje vinskih vidika. Nabrojane arome i okusi su svakako nešto što je teško iskusiti u “uobičajenim” buteljama

 • Ivo Ivaniš kaže:

  Sigurnoje jedno da Graševina može i u suhorvarijanti stariti jako dobro .Degustacija arhivskih vina iz Belja u Esplanadi na sajmu 2008 su so to i potvrdili pogledaj moju priču na http://vino-istinaizaetikete.blogspot.com/2010/02/blog-post_8943.html. Sigurno treba još više raditi na ovakovim degustacijama jer one daju uvid što sve graševina može.
  Pozdrav iz sunčanog Cavtata

 • Što smo pušili ovo ljeto, (re)kapitulacija | Vinska priča kaže:

  […] y Julieta Escudos 2007, višeputaspominjana (nedovoljno) i fantastična cigara. Ova II epizoda (ovdje je I) bi trebala imati svoj epilog a potom i nastavak…I kako mi se čini, kotunjata je sve bliže […]

 • Igor Bošnjak kaže:

  Pozdrav Darko,

  iako nisam veliki ljubitelj predikata ipak vrlo interesantna vina, imao sam prilike probati neka iz arhive Kutjeva… ja bih svakako volio probati i vidjeti usporedbu sa Enjingijevim “bombicama” od 0,375 a prvenstveno Rajnski Rizling 2002 izbor bobica, meni je neopisivo dobar.
  inače izvrstan opis

 • Nenad kaže:

  E kume, kad smo sa Mlacom lutali po podrumu kod dede…

  neno

 • Darko kaže:

  Da vas pitam nesto,trebaju mi 2 boce vina jedna iz 1972 i 1974 godine za jedan vrlo vazan dogadjaj koji ce biti iduce godine.Koje su vase preporuke,gdje nabavit,koliko i kostalo…Hvala

 • darko kaže:

  Darko, mislim da vam je najbolje kontaktirati direktno Prodaju Kutjeva d.d.
  Pozdrav od drugog Darka

 • Darko kaže:

  Hvala,napravit cu to no ako netko ipak zna malo vise neka me slobodno kontaktira.Pozdrav imenjaku