kol 21 2010

Čotar, Cabernet Sauvignon, 2003

VinoCabernet Sauvignon
Vinar/ProizvođačBranko & Vasja Čotar
Zemlja/RegijaSlovenija - Kras
Berba2003
Tip vinaCrveno vino
SortaCabernet Sauvignon
Alkohol (Vol.%)13 %
Vrsta čepaPrirodni pluteni čep
NapomenaVinar koji radi po biodinamičkim principima (sam kaže isključivo 'prirodna vina'), ne filtrira, vrlo moderatna upotreba ili bez dodatka sumpora, spontana fermentacija na vlastitim kvascima bez ikakve kontrole ili utjecaja sa strane, duže maceracije, korištenje isključivo drvenih bačvi (90% rabljenih i starijih bačava). Poznat kao „tvrdoglav“, Čotara su često kritizirali i na neki način proglasili „rebelom sa Krasa“. Upornost i dosljednost u vinogradu i podrumu pomogli su mu u kreiranju jednog prepoznatljivog stila kojeg u pojedinim vinima nažalost karakteriziraju i neke male nečistoće. No ljubitelji „rustikalnijih“ vina, prirode i ovakve stilistike prepoznati će u Branku i njegovom sinu Vasji ljude kojima je priroda, njihova loza i zemlja na prvome mjestu, ljude koji bez kompromisa nastavljaju svoj put i teže ka toliko traženoj „kosmičkoj“ harmoniji....U tom slučaju, i ove male, sitne nečistoće koje se tu i tamo pojave kod pojedinih vina, moramo jednostavno oprostiti i uzeti ih kao dio prepoznatljivog Čotarevog stila.
Ocjena79-83
Datum kušanja29.8.2010
Poveznice:www.cotar.si
Bilješka s degustacijeBistro, zagasite rubinsko-crvene boje sa nešto svjetlijim rubom, djelomično gusto ++. U nosu se ponovno pojavljuju tragovi nečistoće i lagana nota na 'bačvu', skoro pa bih rekao da je riječ o 'Francuzu'. Na početku nešto tercijarnih nota sa primjesom drva, vrlo suzdržano, nešto povišene hlapljive kiseline, doima se zrelo, srednjeg intenziteta i kompleksno. Nakon desetak minuta vino se počelo otvarati karakterističnim notama po crnom šumskom voću, borovnica prije svega, crna čokolada, florealne note, lagani trag zelene paprike, rekao bih čak savršen spoj iako dominira drvo i već poznata i spomenuta "nečistoća". Vjerovatno danak načinu proizvodnje...
U ustima suho, djelomično intenzivno, toplo i vrlo svježe sa finim uglađenim taninima. U srednje dugom finalu vino nam ostavlja prvenstveno tercijarne note i ogromnu mineralnost. Fine kakvoće, vino je zrelo i predstavlja vrlo tipičan primjer Čotarevih uradaka.Jedan odgovor to “Čotar, Cabernet Sauvignon, 2003”