kol 21 2010

Čotar, Teran, 2003

VinoTeran
Vinar/ProizvođačBranko & Vasja Čotar
Zemlja/RegijaSlovenija - Kras
Berba2003
Tip vinaCrveno vino
SortaTeran
Alkohol (Vol.%)11,8 %
Vrsta čepaPrirodni pluteni čep
NapomenaVinar koji radi po biodinamičkim principima (sam kaže isključivo 'prirodna vina'), ne filtrira, vrlo moderatna upotreba ili bez dodatka sumpora, spontana fermentacija na vlastitim kvascima bez ikakve kontrole ili utjecaja sa strane, duže maceracije, korištenje isključivo drvenih bačvi (90% rabljenih i starijih bačava). Poznat kao „tvrdoglav“, Čotara su često kritizirali i na neki način proglasili „rebelom sa Krasa“. Upornost i dosljednost u vinogradu i podrumu pomogli su mu u kreiranju jednog prepoznatljivog stila kojeg u pojedinim vinima nažalost karakteriziraju i neke male nečistoće. No ljubitelji „rustikalnijih“ vina, prirode i ovakve stilistike prepoznati će u Branku i njegovom sinu Vasji ljude kojima je priroda, njihova loza i zemlja na prvome mjestu, ljude koji bez kompromisa nastavljaju svoj put i teže ka toliko traženoj „kosmičkoj“ harmoniji....U tom slučaju, i ove male, sitne nečistoće koje se tu i tamo pojave kod pojedinih vina, moramo jednostavno oprostiti i uzeti ih kao dio prepoznatljivog Čotarevog stila.
Ocjena83-86
Datum kušanja29.8.2010
Poveznice:www.cotar.si
Bilješka s degustacijeBistro, intenzivne rubinsko-crvene boje sa ljubičastim rubom, djelomično gusto. U nosu se pojavljuju tragovi nečistoće ali nekako ne smetaju, očito sam navikao i postali su dio priče o Čotarovim vinima. Na početku nešto tercijarnih nota sa primjesom drva, tragovi oksidativnih nota, mokrog kamena, zemlje i mokre kože, ubrzo se sljubljuju sa zrelim voćnim nijansama na tamno šumsko voće, vrlo zrelu šljivu a miris se zaokružuje sa začinskom komponentom na klinčiće i sušenu koricu od naranče. Doima se zrelo i kompleksno i mijenja se svakog trenutka, da bi se pred kraj počele nazirati i vegetativne note prije svega na mentu i suho bilje. U ustima suho, djelomično toplo i tanično sa vrlo uglađenim srednje-finim taninima, vrlo svježe i mineralno. Tragovi bretanomycisa iz nosa prepoznatljivi su i u ustima, a u dugom finalu dominira pregršt tamnog šumskog voća i lagana nota na crnu čokoladu. Vino je mineralno i sočno, fine kakvoće, zrelo sa još uvijek zanimljivim potencijalom, harmonično i vrlo vrlo pitko.4 komentara to “Čotar, Teran, 2003”

 • vinopija kaže:

  Ima li potrebe i smisla isticati “nedostatke” koji su unaprijed navedeni kao namjerni dio identiteta vinara i njegovih vina? Nije mi namjera provocirati 🙂 Naprotiv, stvarno me zanima kako se postaviti prema Brettu kojeg u prihvatljivim količinama i uklopljenim u vinski doživljaj, netko tko želi uživati u vinu neće uopće registrirati kao takvog… meni barem pruža dodatni doživljaj, neku “iskrenost” kao i nefiltrirani ostatak…

 • Carlos kaže:

  Bok “Vinopija”

  Hvala na komentaru! Ako smatrate da je bret “namjerni dio identiteta vinara i njegovih vina” onda Vaš komentar stoji. No međutim, ako želim ocijeniti vino ne mogu izostaviti senzacije koje mi ono pruža pa tako i bret. Da se razumijemo, bret je isključivo NEGATIVNA pojava, mana ili bolest vina i nemože se okarakterizirati pozitivno ili smatrati “identitetom” – mislim da to ne stoji nigdje u mojem opisu. Ono što možemo, a to je isključivo osobni stav, tolerirati do neke granice njegovu prisutnost. Netko je manje a netko više senzibilan na bret i to ostaje na svakom da osobno prosudi i tolerira. Iz tog razloga su i neke ocjene kod Čotarevih vina “više ili niže” i one čine isključivo moj osobni dojam.

 • Čotar | Vinska priča kaže:

  […] Čotar, Teran, 2003 […]