pro 27 2010

Vinarije ili vinari i vina koja su obilježila 2010.

Vinarije ili vinari

Završava godina koju vinari i svi koji su bilo kako povezani s vinskom scenom neće pamtiti po dobru. Berba 2010. obavljena je u gotovo svim područjima Hrvatske u vrlo stresnim uvjetima, punim vlage i grožđe se počesto bralo samo da se spasi, a ne zbog tehnološke, niti zbog fenolne zrelosti. Osim klimatskih, vinare su šibali i recesijski uvjeti smanjene potražnje i povećane nelikvidnosti, koji su ih natjerali na vjetrometinu svjetskog tržišta. No unatoč teškoj godini, neke vinarije i vinari obilježiše ju po sudu Vinskopričkog nepca opće prakse:

.

AGROKOR VINA

Zadnjih godina Agrokor ulaže znatna sredstva u vinograde i posebno u podrume. Agrolaguna – Poreč, Istravino – Brtonigla, Belje, odnosno njihove premium linije Festigia, Dajla, Goldberg značajno su podigle kakvoću Agrokorovih vina i učinila ih konkurentnim i najekskluzivnijim “malim”, privatnim vinarijama. Velika ulaganja u tehnologiju podruma dovela su i do značajnog povećanja kvalitete baznih linija pa često njihove bazne linije (graševina, malvazija…) predstavljaju jako dobar odabir gledajući vrijednost za novac.

.

VLADO KRAUTHAKER

Jedan od preteča privatnog vinarstva u Hrvatskoj, nosi se s izazovima koje nosi recesija. Među prvima kreće u izvoz, jedan je od osnivača krovne udruge hrvatskih vinara i projekta Wines of Croatia. Isa Bal, Turčin na poslu sommeliera u londonskom restoranu Fat Duck, ex prvak Evrope, otkupljuje sve napunjene boce (cca 1500 od 0,375 litara) izborne berbe prosušenih bobica graševine 2007. i to je prvi ulaz nekog hrvatskog vina, na vinsku kartu restorana s 3 Michelin zvijezde.

.

DAVOR ZDJELAREVIĆ

Svjestan da je i povećanje kvaliteta jedan od vinarevih odgovora na recesiju, pokreće novu liniju Grand Cuve Nagual, čija bijela varijanta 2008. dobiva 90 bodova kod Parkerova ocjenjivača Neila Martina. No ono što će obilježiti 2010. godinu i ne samo nju, je linija Klinka. Pet mladih vina (izlaze na tržište neposredno nakon Nove godine), više nego razumne cijene, s navojnim zatvaračem, predstavljaju genijalan projekt! Sa stanovišta prodaje i obrtnih sredstava i marketinškog alata u borbi sa pivarima za nove potrošače, prvenstveno.

.

FERAVINO – FERIČANCI

Također, jedna od vinarija u kojoj su značajna ulaganja posljednjih godina kulminirala projektom linije Dika, posebno graševinom 2009., koja je u kvalitetom i cjenom jedno od najugodnijih iznenađenja 2010. godine i jedan od najozbiljnijih kandidata za pobjedu u razredu vrijednosti za novac.

.

BODREN – BORIS DRENŠKI

Najnagrađivaniji hrvatski vinar na relevantnim svjetskim ocjenjivanjima i u kriznoj 2010. svojim predikatima, postavlja nove standarde u kvaliteti hrvatskih vina.

.

BOLFAN VINA – LIBERTIN – VINARIJA VINSKI VRH

Linija rizlinga, sauvignon blanc i pinot noir proizvodna su perjanica ove zagorske vinarije koja pokazuju potencijale zagorskog tla i klime, ali i što može motivirani i educirani vinar!

.

OBITELJSKA VINARIJA TOMAC

Dugogodišnji trud, posvećenost i vizija obitelji Tomac u 2010. donose rezultate. Iako je izišla na tržište na samom kraju 2009. , Tomčeva Amfora 2007. bi bila neprikosnoveno najbolje bijelo vino proizvedeno u Hrvatskoj koje sam kušao zadnjih godina, da u istoj godini Clai ne napravi svoje remek djelo, malvaziju Sveti Jakov 2009. 90 bodova Parkerovog ocjenjivača Neila Martina to potvrđuje. Oba pjenušca (Milenium 70-ak kuna i Classic 90-ak kuna), Rizling, Sauvignon blanc i Chardonnay (60-ak kuna) i Pinot noir (100-ak kuna) predstavljaju najbolju vrijednost za novac i po meni su najbolji pokazatelj potencijala introduciranih sorti na Plešivici i vinarsko-vinogradarske umješnosti obitelji Tomac, u čijim bačvama zri još jedan bijeli velikan, Rizling Amfora!

.

GIANFRANCO KOZLOVIĆ

Tržišno najjači brand Malvazije (u nekim područjima to mjesto mu ugrožava Coronica) obranio je svoju poziciju i u recesijskoj 2010. Izuzetna ulaganja u tehnologiju podruma i posvećenost poslu i specifičnost lokaliteta vinograda, učinila su da je ‘stari perfekcionista’ u izuzetno teškoj berbi (većina malvazija iz 2009 . bile su i još su visokoalkoholne i ‘ravnog aromatskog profila’) 2009. uspio napraviti najužitniju i najpitkiju malvaziju!

.

IVICA MATOŠEVIĆ

© Matko Stanković

© Matko Stanković

 

Uz izuzetan angažman na osmišljavanju i realizaciji izvozne strategije i taktike hrvatskih vina, izlazak linije Grimalda, Parkerova preporuka za crnu, obilježila su godinu vizionara iz Krunčića. Grimalda se pokazuje kao potencijalni Grand cru položaj Istre, a početni izvrsni rezultati crne Grimalde dokazuju tezu da je Istra i zemlja crvenih vina!

.

MORENO CORONICA

U recesijskoj 2010. Coronica je obranio tržišnu poziciju za svoju baznu malvaziju, a izlaskom crvenih vina iz berbe 2007. obranio je prvu poziciju kod privatnih vinara s tržišno relevantnim količinama crvenih vina. Otac renesanse istarskog terana je primjer da kvaliteta ne poznaje recesiju!

.

BRUNO TRAPAN

© foto Zoran Vodopija

© foto Zoran Vodopija

 

Preseljenje u novu vinariju, Parkerova 90-ka za Uroborus 2008. , izvrsni rezultati prvih berbi Syraha (2007. i 2008.), tržišni uspjeh svog prvog rose-a (Ruby) i izuzetna marketinška zastupljenost obilježila su godinu ovog talentiranog istarskog vinara ‘treće generacije’.

.

BADEL 1862

Projekt Korlat – nazvan po selu u blizini Benkovca, donosi vina iz bordoških sorti cabernet sauvignona i merlota i ronskog syraha po preporučenoj cjeni od 90 kuna po boci (0,70 lit!) u vinotekama. Izuzetna vrijednost za novac i projekt koji bi mogao obilježiti tržište crvenih vina u narednim godinama, kada će se umjesto ovogodišnjih 12.000 boca, pojaviti na tržištu oko 190.000 boca.

.

ERNEST TOLJ – SAINTS HILLS

Uz Ivicu Matoševića i Brunu Trapana, marketinški najeksponiraniji vinar, posebno na socijalnim mrežama. Primjer ozbiljnosti i profesionalnosti i u tom području. Čovjek koji je doveo svjetsku vinarsku legendu u Hrvatsku. Velika ulaganja na Pelješcu, Komarni i Radovanima u Istri, svoje će prve rezultate iz vlastitih vinograda dati slijedeće godine. Rezultati u čaši i boci već su ove godine respektabilni. Dingač 2008. primjer je tehnički besprijekornog vina sa svim atributima plavca malog sa tog položaja.

.

ANDRO TOMIĆ – BASTIANA d.o.o.

Najujednačeniji, najčišći i po nama referentni plavac posljednjih godina. I sa svojom baznom i barrique linijom. U protekloj godini izlazi na tržište s markom Kaplar (kupaža cabernet sauvignona i plavca malog) i postavlja nove izazove oko stilistike izlaza na svjetsko tržište.

.

DUBROVAČKI PODRUMI d.d.

Uz Andru Tomića, vinarija koja posljednjih godina daje najstandardniji plavac, ponajbolje kvalitete i vrijednosti za novac i sve bolje rezultate u proizvodnji vina iz introduciranih bordoških sorti.

.

LUKA KRAJANČIĆ

Vinar koji je svojom osobnošću i vinima postavio nove standarde u dalmatinskom vinarstvu i koji je pokazao da je pošip naša autohtona sorta s velikim potencijalom. Berba 2009. , još je jedan dokaz da su potencijali  i pošipa i Luke Krajančića nesagledivi.

.

GIORGIO CLAI

Osobenjak hrvatskog i istarskog vinarstva u 2009. pustio je na tržište Brombonero 2008. -refošk i Malvaziju Sveti Jakov 2009. Najbolje bijelo i crveno vino po našem mišljenju. Za Claieve rezultate na crvenim vinima znali smo i otprije, djelomično je iznenađenje što je takve rezultate postigao sa pomalo zapostavljenom sortom refošk (do nedavno smatranom samo prekograničnom inačicom terana). No njegova bijela vina, dugo macerirana nosila su među kritičarima i publicistima (moramo priznati i kod mene) pečat visokoalkoholnosti, zatvorenosti, relativne neužitnosti… Malvazija Sveti Jakov 2009. kod mene je definitivno promjenila stav prema takvoj stilistici vina (otvorila je put ka eleganciji kod takvog tipa vina), a posebno otvorila nove spoznaje u pogledu sortnog potencijala malvazije.

*

Lošija godina za vinare, odlična za potrošače. Neki vinari shvaćaju da je povećanje kvalitete jedan od modela obrane cjenovnog nivoa, a neki samo spuštaju cijene. I u jednom i u drugom slučaju potrošač profitira. Mislim da nikada nismo imali kvalitetnija vina, a ponegdje je počeo i proces cjenovne korekcije. Evo po mojem mišljenju vina koja su kvalitetom u svom tržišnom razredu obilježila 2010. :

10 BIJELIH

 1. Malvazija Sveti Jakov 2009, Clai
 2. Amfora 2007, obitelj Tomac
 3. Malvazija Uroboros 2008, Trapan
 4. Pošip Intrada 2009, Luka Krajančić
 5. Malvazija 2009, Gianfranco Kozlović
 6. Rizling 2008, obitelj Tomac
 7. Rizling Primus 2009, Libertin Vinski vrh
 8. Graševina 2009, Belje
 9. Graševina Dika 2009, Feravino
 10. Malvazija 2009, Kabola

10 CRVENIH

 1. Brombonero 2008, Clai
 2. Meneghetti crno 2006, Meneghetti (Miroslav Plišo)
 3. Gran Teran 2007, Coronica
 4. Boškinac 2007, Boškinac (Boris Šuljić)
 5. Teran Re 2006, Roxanich (Mladen Rožanić)
 6. Pinot noir 2008, obitelj Tomac
 7. Syrah Shuluq, 2008, Trapan
 8. Grimalda crna 2008, Matošević
 9. Merlot 2008, Belje
 10. Dingač 2008, Saints Hills (Ernest Tolj)
.

Uz ovaj pregled vinarija i vina koja su po našem mišljenju obilježila 2010 godinu, završavamo prvu godinu našega druženja. Do sljedećih postova, berbi, čaša, boca, putovanja, podruma, tanjura…

…na našoj i Vašoj Vinskoj priči!11 komentara to “Vinarije ili vinari i vina koja su obilježila 2010.”

 • Tweets that mention Zanimljiv godišnji pregled Vinskih priča -- Topsy.com kaže:

  […] This post was mentioned on Twitter by Ozren Kanceljak, Kristijan Marenić. Kristijan Marenić said: Vinarije ili vinari i vina koja su obilježila 2010, te top 10 crvenih i bijelih vina. http://bit.ly/heI2SQ #wine #croatia #vinskaprica […]

 • Alenko Radovic kaže:

  Darko, ovo vezano za Badel 1862 nisam siguran da ce oduseviti peljeske vinogradare. Tako su onima koji su svoje vino povjerili Badelu pune bacve neprodanog vina, neplacena potrazivanja prelaze i ona iz najgorih dana komunizma, pesimizam i beznadje medju vinogradarima vezuje se za ime ovog vinara …
  Nadajmo se da ce Nova Godina donijeti nove nade i – podmirenje starih racuna.

 • Darko Baretić kaže:

  Alenko, hvala na komentaru i unošenju nove dimenzije u moju (dakle neminovno subjektivnu) procjenu!

 • wineandfood4u kaže:

  Možda bi među navedene još ”ugurao” Bibichevu Lučicu, Clai ottocento crni 2009, Tomić Caplar 2009, Roxanich Superistrian, Benvenuti Corona grande 2009, Gracin Babić 2008, Grgić Plavac mali 2007.

 • Darko Baretić kaže:

  Hvala, na sugestijama. O crnom Ottocentu, Coroni Grande i Gracinovom Babiću sam vrlo ozbiljno razmišljao. Možda sam trebao proširiti broj na 15 i u tom slučaju potpisujem Vaše nadopune. Hvala što pratite Vinsku priču i Vama i Alenku svako dobro u Novoj!

 • wineandfood4u kaže:

  Hvala, također, sve najbolje Vama, Carlosu i Zoranu!

 • D.Stanić kaže:

  Interesantan članak. Malo me zbunjuje činjenica da je toliko raznolik Vaš odabir…S jedne strane naveli ste vinare(ije) koji iskaču iz svih novina i medijski su eksponirani toliko da su već dojadili i oni i njihova vina, a sa druge strane, po Vama, spominjete ljude koji u suštini rade svoj posao – vina. Bilo bi zanimljivo suprotstaviti mišljenja i pokrenuti diskusiju…
  U svakom slučaju vrlo poučno, kako se kaže “čovjek uči vječno..”
  Svako dobro Vama i cijeloj ekipi
  Stanić Dubravko

 • Darko Baretić kaže:

  Dubravko, hvala na komentaru i na tome što pratite Vinsku priču.
  Djelomičan odgovor na različitost kriterija koja Vas je malo zasmetala, stoji u naslovu-” Vinari ili vinarije koji su ” obilježili” 2010.
  Drugi dio odgovora stoji u činjenici da je to moj izbor( subjektivnost neizbježna)kojeg sam pokušao napraviti kao što objektivniji pratitelj vinske scene.Dakle nisam sastavljao listu meni najdražih vina niti vinara,ili predstavljao vinsku kartu mog osobnog vinskog podruma, jer one bi bile značajno različite od gornjih.
  Što se tiče interesantnosti i poučnosti članka, evo jedne anegdote. Kada mu je rekla da su mu vina interesantna, Giorgio Clai je jednoj vinskoj blogerici koja mu je bila u posjeti, rekao da sumnja u njezino poznavanje vina kada kaže za jedno od pet najboljih vina na svijetu da je “interesantno”.

  Puno pozdrava, najboljih želja u Novoj i još jednom hvala što pratite Vinsku priču.

 • roko bekavac kaže:

  Odlican clanak !!! Slazem se sa vasim izborom gos.Darko jer je ovo otprilike i moj izbor Ja bi mozda jos nadodao matosevicevu bijelu GRIMALDU 2008 i NEVINU SAINTS HILLS 2008 CORONICA GRAN MALVAZIJA 2008 te crni i bijeli Zdjilarevicev NAGUAL. Samo tako nastavite i svako dobro i sve najbolje u novoj!! živjeli…

 • Darko Baretić kaže:

  Roko, hvala na praćenju i sudjelovanju! Sve dobro Vam u 2011.