ožu 21 2011

Herine suze s gastro koalicijskim potencijalom

Vinska priča ekskluzivno donosi datum parlamentarnih izbora po procjeni sobarice Kate

Kako je Gluho krme dirnulo u Sveti Gral priobalne gastronomije

Branje šparoga i izlazak na izbore mazohizam i/ili pravo i obveza?! Ili mali izborni vodič za stanovnike hrvatskog priobalja. I ne samo za njih…

Dobar dan, imate li kišobran? – dočeka me u hodniku dobrodušnim pitanjem sobarica u opatijskoj Vili Dubravi, našem čestom boravištu posljednjih godinu dana. Najdraža se rehabilitira, a ja ju kuražim. I da ga imam ne bi mi puno pomogao – odvratim suho – otresajući vodu s kabanice. – Ovo je deveti dan u nizu kako ne mogu prošetati više od 200 metara po Lungo mare, a da me kiša ne potjera – požalih se sobarici. Ma nije to ništa – utješi me – da ste vidjeli neki dan onu dječicu u karnevalskoj povorci. Cijeli su dan brižni bili pod kišobranima. Ali neka, nije svako zlo za zlo. Dovoljno je, čak previše vlage i samo malo sunca i izletiće van. Već trideset godina kako sam se doselila u Opatiju obilazim jedno mjesto i jučer sam otišla povirit, kad ono daske, ograda. Ne mere, obilazi Kate! Veli susjeda da to neki Rus gradi. Ali neka pokazat ću ja njima u peti misec -.

A šta će izletit van i šta je to u peti misec – rastreseno upitah ne uspijevajući pratiti sobaričin tok svijesti. – Šparoge, šparoge moj gospodine, će izletit i to vrlo brzo. I moraš bit spreman, a u peti misec su izbori i isto moraš bit spreman. Ako ne znaš kamo ideš, svaki te put tamo donese moj gospodine – poentira Kate i uđe u lift vukući ogromni usisač za sobom.

Šparoge i izbori

Šparoge i izbori. To su dakle dvije pojave na koje sam bio totalno nespreman. No pravovremena Katina intervencija i minuciozna procjena datuma parlamentarnih izbora, trgla me je iz moje letargije i kao homo politicusa i kao homo gastronomicusa, nebo nad Kvarnerom se razvedrilo, opet sam na Lungo mare i razmišljam.

Koja je veza između šparoga, po legendi nastalih od Herinih suza prolivenih s Olimpa nakon prve bračne svađe sa Zeusom i neposrednih izbora, praznika demokracije i najvišeg dosega u političkoj kulturi zapadne civilizacije?

Smatram da su ljudi koji izlaze na izbore i oni koji beru šparuge u suštini mazohisti. Kako drugačije nazvati nekog, tko izlazi na biralište ljut na sve koji su na listi, svjestan da ne može ništa promijeniti, da bira manje zlo, a ipak bira i kako drugačije nazvati nekog tko je spreman na ugriz poskoka, ubod krpelja, izgrebane ruke, izvinute zglobove, poderane odjevne predmete, na sve to, da bi ubrao nešto čega će tri četvrtine po dolasku kući bacit, a ono što ostane spremiti s jajima, pršutom, škampima…, jer budimo pošteni, same ne valjaju, a ono što spremamo s njima dobro je, ako ne i bolje bez njih. To Vam se zove gastro-koalicijski potencijal.

U politici kada procijenite ili Vam izbori pokažu da ne možete vladati sami ulazite u koalicije i tada ocjenjujete koja stranka ima bolji koalicijski potencijal. U gastronomiji su jedna od namirnica s najboljim koalicijskim potencijalom šparoge.

Poznat je i eno-gastro koalicijski potencijal šparoga. To je sauvignon blanc, posebno onaj uzgojen s više lisne mase (da štiti grozd od izlaganja suncu), ranije bran, vinificiran reduktivnom metodom (bez prisustva kisika i na nižim temperaturama) i bez upotrebe drveta kod odležavanja. Takvi sauvignoni kao jednu od sortnih karakteristika imaju okus i miris zelene divlje šparoge. Dakle, u restoranu obavezno naručite fritaju sa šparogama i škampima i mladi sauvignon blanc. Vratite sauvignon i šparoge i naručite njemački riesling spaetlesse trocken i popijte ga sa škampima!!!

Nakon gornjih načelnih razmatranja, dopustite na kraju nekoliko crtica iz osobnog, gluhokrmećeg iskustva. Obavezno izlazite na izbore. To Vam je pravo i obveza. Ne bježite od njih.

Obavezno berite šparoge, možda nije ukusno, ali je zdravo. Osim toga baveći se s obje aktivnosti doprinijet ćete činjenici da će žitelji Istre, Kvarnera i Dalmacije dva puta u kratkom roku izaći u javnost s uzdignutim završetkom kičme, odnosno početkom nogu s gornje strane.

Kod branja šparoga vodite računa da nije bitno prilazite li grmu s desne ili lijeve strane, već je bitno da se ne ogrebete i koliko šparoga ima ispod njega. Kad malo bolje razmislim i ne samo kod branja šparoga.Komentari su zatvoreni.