svi 2 2011

Vinistra 2011 – najava druga

Preliminarni rezultata ocjenjivanja vina na Vinistri i WoM

Ovo je nastavak sakupljanja informacija iz špijunskih redova u Vinistri. Za razumjevanje članka savjetujemo neizostavno prethodno čitanje prvog dijela.

Ponajprije objašnjenje Svijeta malvazija i Vinistre – u ocjenjivačkom dijelu. Ovo je treća godina u kojoj se ocjenjivanje vina dijeli na malvazije i sve ostale. Malvazije se ocjenjuju unutar WOM (World of Malvazija) a sva ostala vina (+ulja i rakije) unutar Vinistre. Na kraju se svi rezultati objavljuju unutar Vinistre. Ta je ‘komplikacija’ nastala radi strogih OIV pravila (svjetska organizacija za vino) koja je i pokrovitelj natjecanja.

Ocjenjivanje vina odvijalo se u Poreču, u hotelu Dijamant od 27-29.4.2011. i involvirani špijun Vinske priče se uspio ujazavčariti (uvući op. u.) u ekipu organizatora te, osim ekskluzivnih fotografija, uspijeva doznati i neke od rezultata.

U kategoriji crnih vina, cabernet franc vina Capo dobio je zlatnu medalju.

Devet zlata osvojili su cabernet sauvignoni (kao jedan od dokaza da je Istra zemlja crvenih vina), Rossi, Agrolaguna, San Tommaso, Kabola, Ritoša, Vina Ivančić, Anđelo Brčić i Agrolaguna

Četiri zlatna Merlota su Roberto Mofardin, Radovan, Agrolaguna i Katunar (Vrbnik).

U refošku tradicionalno dominiraju Slovenci, četiri zlata, Stears, Vinakoper i dva Vinakras.

Dvanaest zlata za teran od kojih najviše mjesto osvaja Benvenuti sa teranom iz 2008.

Kod bijelih sorti manje je medalja. Dva su zlata u chardonnayima, Matić i Cattunar.

Jedino zlato za sauvignon blanc osvaja Marijan Arman.

Od slatkih, veliku zlatnu medalju osvaja Benvenuti sa Muškatom momjanskim iz 2008 i 92,60 bodova.

Malvazije imaju oko 30 zlatnih medalja. Najbolje ocijenjena svježa malvazija je tvrtke M&G International iz Umaga. Najbolja zrela malvazija je Kozlovićeva Malvazija Akacija iz 2009.

Ovi rezultati možda i nisu sasvim točni, ali tako je sa nepouzdanim špijunima. Pouzdani i službene rezultati trebali bi biti objavljeni do 6.5.2011 na službenim stranicama Vinistre.

Vaš Špijun

Breaking news! Objavljeni su službeni rezultati.Jedan odgovor to “Vinistra 2011 – najava druga”