stu 28 2011

6. Međunarodni festival vina i kulinarstva

Fotozapis u 10 činova

Čin 1. – Kušanje odabranih berba i etiketa Kozlović

Gianfranco Kozlović i Saša Špiranec proveli su nas kroz vremeplovsko putovanje. Kušali smo Kozlović Malvaziju 2010, Kozlović Akaciju 2009, Kozlović Santa Luciu 2008, Kozlović Santa Luciu 2006, Kozlović Santa Luciu 2004, Kozlović Akaciu 2001, Kozlović Mladuh 2011, Kozlović Muškat momjanski 2010 i Kozlović Muškat Sorbus 2006.

Čin 2. – Neotkrivena Dalmacija by Taste of Croatia featuring Vinopija

Zahvaljujući Taste of Croatia i Vinopiji (ex Nenad Trifunović) otkrili smo Kujundžušu 2010, Grabovac; Kujundžušu 2010, Jerković; Cesaricu 2010, Carić; Maraštinu 2010 Sladić; Debit 2008, Bibić; Darnekušu 2007, Plančić; i Babicu 2008, Vuina.

Čin 3. – Teran i Barolo

U činu točnog naziva “TERAN I BAROLO… VELIKA VINA… PUT ILI STRAMPUTICA… ISTINA ILI MIT…” Moreno Coronica i Darko Baretić Barba, uz balerinske vješine Sandija Parisa, proveli su nas kroz naizgled neobični paralelni slalom Barola i terana: Barolo Prunotto, 2007; Coronica Gran Teran 2007; Coronica Gran Teran 2003; Barolo Ravena, Marziano Abbona, 2004; Coronica Gran Teran 2000 i Coronica Gran Teran 2003. Cilj radionice je bio staviti u relaciju Gran Terane Morena Coronice s nekim vinima DOCG Barolo i pokušati dati odgovor kako se teran “snalazi” u tom društvu. Dakle ne organoleptička niti generička poveznica sorti nebbiolo i teran, već marketinško-konzumentski odgovor na pitanje: Može li teran biti veliko hrvatsko vino, kao što je to Barolo u talijanskom i svjetskom vinarstvu? Sudeći po internacionalnom “žiriju” koji je bio prisutan, odgovor je nam se čini potvrdan.

Čin 4. – Degrassi i Camelot u klubu Gastronomada

Moreno Degrassi, uz pomoć svojih suradnika, u Klubu Gastronomada, premjerno je predstavio Degrassi Viognier 2010 i Degrassi Merlot 2007 u magnumu. Camelot je premjerno predstavio dvije kubanske novosti na hrvatskom tržištu: Hoyo de Monterrey, Short Piramides Edicion limitada 2011 i Partagas serie E, No. 2. Gastronomadi su kuhali. Mi smo uživali…

Čin 5. – Posjeta vinskom izložbenom dijelu sajma

Čin 6. – Posjeta gastronomskom dijelu sajma

Čin 7. – Vina iz Amfore

Uz organizaciju i vođenje Ive Ivaniša a uz sudjelovanje vinara Tomislava Tomca i Morena Markežića, prošli smo kroz priču o vinima iz amfore kroz Gravner Breg 2002, Kabai Amforu 2006, Kabola Amforu 2006, Kabola Amforu 2007, Tomac Amforu 2007 i Tomac Amforu 2009 (riesling).

Čin 8. – Chateâu Clinet

Bordeaux, Pomerol. Vina Fleur de Clinet 2009; Chateâu Clinet 2009; Chateâu Clinet 2008; Chateâu Clinet 2006; Chateâu Clinet 2005; Chateâu Clinet 2000.

Čin 9. – Uživanje u cigarama vintage 30+

Uživali smo u Davidoff 3000 orginalnim cigarama proizvedenim na Kubi negdje oko 1980 ili prije. Roxanich Antica 2008. O tome posebni članak na Vinskoj priči jednog ponedjeljka…

Čin 10. – Posjet kandidatu i pretendentu za titulu ‘Najbolji restoran u Hrvatskoj zatvorenog tipa’.

Posjetom kandidatu za ‘Najbolji restoran u Hrvatskoj zatvorenog tipa‘ završili smo ‘službeni i tematski’ posjet Zagrebu i festivalu. Kandidat se opasno približio kvaliteti nositelja titule.

[wdgpo_plusone]
28 komentara to “6. Međunarodni festival vina i kulinarstva”

 • Stanko kaže:

  Interesantno, vrlo interesantno!!
  Bijah na nekoliko opisanih događanja i jedino što mogu reći je da je većina prezentacija odrađena vrlo amaterski, s lošim pripremama i vrlo malo tema za diskusiju. A diskusija je potrebna, ona konstruktivna! Da samo spomenem “Teran vs. Barolo”….smiješno…a tek “Amfore”…spomenuti gospodin je čini mi se “zalutao” u taj svijet…
  Sam sajam ili festival, kako želite, nije ponudio ama baš ništa “novog” ili interesantnog od već poznatih prosječnih butelja i već viđenih “faca” koji se šepure uživajući u svom trijumfu – “biti viđen”…šteta, jer zaključak nakon ovogodišnjih izdanja Zagreb Wine Gourmeta, Vinistre, Dalmacija Wine Expo-a i Esplanade je nažalost vrlo tužan a to je, da nam je svijest o vinu i “vinskoj industriji” vezana uz nekoliko samozvanih experata koji bi se na internacionalnoj sceni vrlo brzo izgubili a kultura nam kaska uz prosječnost vina koja već nekoliko godina ne pokazuju nikakove emocije već samo “sprint” ka tako željenoj zaradi.
  Drago mi je da ste se zabavili, što je očito iz fotografija, no jako mi je žao da se i ovaj blog pretvara u “priče za prijatelje” iako sam od kvalitetne ekipe očekivao puno više…
  Pozdrav
  Stanko

 • Drainer kaže:

  Slazem se sa Stankom u vecini napisanog. Ocekivano isforsirana Istra i uvijek iste face. Odavno je ovo prica za prijatelje.. Postajete biti kao Butkovic..

 • Zoran kaže:

  @Stanko, šteta da sa toliko negativnosti gledate na festivale i radionice a opet ih posjećujete? Po meni su baš te radionice izuzetna prilika za učenje u odličnim uvjetima. Ne znam što je falilo Amforama? Netko vam na jednom mjestu ponudi baš sve amfore našeg okruženja, dovede dva vinara i rasplete priču od toga sa argumentima u čaši. I sve to besplatno? Što tu nije u redu?

  Teran vs Barolo uopće nije versus! Vjerojatno Vam je promakao tekst ispod fotografija u kojem stoji zašto baš Barolo, u kojim dijelu i zašto uspoređivati sa teranom.

  A slažem se sa Vama u dijelu elitizma i ‘faca’ koje okružuju taj svijet. To je jednostavno tako. Takve ljude treba zanemariti i fokusirati na suštinu: a to je vino i pozitivni ljudi u njegovu okružju – na sreću takvih ima.

  Imate pravo, zabavili smo se, uostalom, kao i uvijek, ponajviše zahvaljujući pozitivnoj vibri i okruženju. Pokušavamo takvo ozračje širiti dalje…

  Ne mogu pretpostaviti kakva su Vaša očekivanja ali se nadam da ćemo se ‘popraviti’. Hvala Vam što pratite Vinsku priču i sudjelujete.

  @Drainer, mislim da je usporedba neumjesna. Gospodin Butković radi to što radi za novce. Mi radimo to što radimo iz uvjerenja (dok nas netko ne kupi). Do tada, pratite i dalje subjektivne, prijateljske, pozitivne i emotivne članke Vinske priče.

 • dragi kaže:

  U pravu su gospoda Stanko i Drainer. Ovaj se blog pretvorio u fotoalbum frendovske skupine. Nemam ništa protiv, samo se vi družite i uživajte. Međutim, to više nije baš vjerodostojno. Osim Carlosovih vinskih recenzija. Zato dajte više Carlosa, a Baretić neka malo odmori. Možda mu dođe i inspiracija.

 • Darko kaže:

  Poštovani Dragi!
  Zahvaljujem na komentaru! U cilju njegovog boljeg razumjevanja molim Vas da mi pojasnite dvije stvari:
  1. Zašto je loše to što se ” blog pretvorio u frendovski fotoalbum”
  2. Zašto je blog zbog toga ( i što je to konkretno na njemu) nevjerodostojno?!

 • Stanko kaže:

  Ma samo vi dečki uživajte i nedajte se omesti….Malo “krvi” je uvijek potrebno da se rasplamsa poneka konstruktivna diskusija a možda Vam i pomogne da razmislite u kojem ćete smjeru dalje krenuti…Nije svako zlo za zlo, zar ne…

 • Stanko kaže:

  Da, i ta usporedba s Butkovićem je vrlo neumjesna! Od izvora bliskih “urednicima” (a pogotovo Carlos) mogu potvrditi da neće pisati ništa u što ne vjeruju, ili iza čega ne stoje…
  Stanko

 • dragi kaže:

  Poštovni Darko,
  kao što kaže Stanko malo krvi, odnosno rasprave je dobro da se potakne na kričko razmišljanje. U tome što se blog pretvorio u frendovski foto album nema ništa loše. To je manje-više simpatično, ali to je onda projekt facebookovskog tipa samo za frendove koji se međusobne sve lajkaju. Ali pri tome onda nema doze kritičnosti, analize i promišljanja. Zatim, time smanjujete interes za vaše tekstove. Točnije, da ne generaliziram, moj je dojam da na taj način niste toliko zanimljivi, jer mene ne zanimaju fotoalbumi vašeg druženja, kao što me ne interesira kako kuha koji od vaših frendova ili vi sami kod sebe doma. A što se tiče vjerodstojnosti, malo mi je problem povjerovati u vaše pohvale vinarima, kuharima i restoraterima, s kojima se družite i gostite. I to je legitimno, ali dozvolit ćete da zbog toga malo drugačije procjenjujem što pišete. Na početku vašeg bloga mislio sam da ćete donijeti analitičarski i kritički (ne kritizerski) pristup hrvatskoj gastronomsko enološkoj sceni. Ali smjer kojim sada idete nije taj.

 • darko kaže:

  Poštovani Stanko i Dragi!

  Još jednom zahvaljujem na komentarima i na tome što pratite Vinsku priču.
  Ne slažem se da je na ovom blogu, u našoj stvarnosti ili bilo gdje potrebno ” krvi”, odnosno kritičnosti. Dapače smatram da je posebno u ovim ” olovnim” vremenima, svugdje, a posebno u svim oblicima “javnog života”pa i na ovom blogu, potrebno dobrote i tolerancije.
  U tom smislu iako legitimne, vaše opaske ne doživljavam relevantnim. Kada netko tko smatra predmetni festival više manje ” sajmom taštine” koji ne nudi ” ništa novo ” do poznatih lica i prosječnih butelja koja ne nude nikakve emocije već “sprint” za novcem (i djelomično je u pravu), sjedi na prezentaciji vina iz Amfora, i sluša Tomislava Tomca koji je sve samo ne čovjek koji sprinta za novcem i pije Rizling Amforu 2009 i koji ostaje pri tvrdnji da nema novih vina koja pobuđuju emocije i koji se umjesto da to uoči zamara sa time da li je moderator ovakav ili onakav, dakle kada netko sa takvim ponavljam legitimnim pristupom, konstatira legitimno da mu je ” smješno ” pokušati usporediti Teran i Barolo, a ne uočava da je pio Gran Teran iz 2000. g i 2004. u odličnom stanju, dakle nekog takvog ne smatram relevantnim predlagačem za izmjenu uređivačkog koncepta Vinske priče.
  A,jednako tako i one koji se s njime slažu.
  Blog na socijalnim mrežama, kao što i sam naziv govori križanac je obaju oblika društvene komunikacije i ne određuju ga presudno niti lajkovi prijatelja, niti kritičnost i analitičnost u pristupu temama, već čitanost i utjecajnost. Osobno smatram da osobnost nas trojice, koja se ogleda i u različitim stilovima pisanja i pristupu temama, doprinosi čitanosti i utjecajnosti jer zadovoljavamo širi krug čitatelja i svatko čita i/ili gleda ono što mu se dopada.
  @Dragi, koliko sam shvatio Zoki i ja se družimo s vinarima pa smo zato manje vjerodostojni, a Carlos se ne druži pa je vjerodostojan?!!
  Od sada zaskačem s Uzijem u kasnim noćnim satima vinare po mračnim zakucima Lijepe naše i dižem tužbe protiv svih relevantnih hrvatskih ( razmišljam i šire)vinara, kako bih povećao nivo vjerodostojnosti u vašim očima!!
  Pa valjda ćete o meni kao eno-gastro piscu suditi o tome jesam li pismen, kakav mi je stil i da li sam vam ikad preporučio lošu birtiju ili loše vino. A kad već pratite s kime se družim ( ne isključivo s kime boravim na javnim događanjima ) i iz toga s ” cum grano salis” pristupom, možete puno toga zaključiti.
  A, sad se odoh odmarati i tražiti inspiraciju!
  Doli analitičnost i kritičnost, živila dobrota i tolerancija!

 • Stanko kaže:

  Napad je najbolja obrana, posebno kod Vas Darko…To sam i osobno doživio na tečaju prve razine za sommeliere. I zato, samo zato, neću ići na tečaj druge razine (ili treće) dok imate takav stav.
  Što se tiče radionica, one vrijede toliko koliko su “moderatori” pripremljeni i stručni a ne po vrijednosti vina koja se tamo toče. Vino ću, ako me stvarno toliko zanima, kupiti i kušati. Priču Tomislava Tomca mogu čuti i kod njega doma, piti GranTeran iz spomenutih godina mogu i kod sebe doma (hvala Bogu) no naći kvalitetnog, educiranog i relevantnog sugovornika (ne želim nikoga uvrijediti, no u ovom trenutku ne mislim na vinare već moderatore) nije se moglo na radionicama…bar ne za mene.
  Ne znam dali ste bili, a šteta je ako niste, istinska i prava prezentacija bila je Carlosova predstava vinara s Krasa na vrlo lošem Zagreb Wine Gourmetu ove godine, gdje su bila postavljena vrlo stručna i “suvisla” pitanja na koja su se dobili i pravi odgovori.
  E baš to je falilo ovdje. Prava pitanja u pravom trenutku!
  No kao što sami kažete, Darko, ne moraju svi čitati “Vinsku priču” ni ići na sajmove ili prezentacije… važno je biti dobar i tolerantan, zar ne?

 • darko kaže:

  Poštovani Stanko!

  Umjesto “krvi” koju ste vi ponudili ja biram dobrotu i toleranciju. Dakle, dobrota i tolerancija su alternativa ” krvi” i u tom kontekstu sam ih spomenuo.
  Volio bih da svi čitaju Vinsku priču, no ne smatram da svi trebaju čitati svaki članak i svakog autora.
  Vi ste Stanko došli na predavanja Hsk-a u kojima ja sudjelujem, na radionice koje sam moderirao i na naš blog i o tome ste napisali ono što mislite, na način i s argumentima koji ste smatrali primjerenim.
  Isto tako, sam ja o tome napisao ono što mislim, nastojeći to argumentirati što jasnije i što pristojnije.
  Ne vidim u čemu je moj stav različit od vašeg i zašto je on razlog ( dok ga imam ) da vi nećete posjećivati tečajeve HSK-a?
  Nije sporno Stanko da vi možete imati svoj stav o kvaliteti moderatora i radionica na festivalu i da je on takav kakav je.
  Ja sam vam u svom odgovoru pokušao reći da ste po mom mišljenju uvrijedili Tomislava Tomca ( bili ste na radionici Amfora i pili ste Rizling Amfora 2009)i ne samo njega već i desetak drugih vinara, no za njih nisam siguran da ste ih vidjeli na festivalu, a za Tomca je to očito!
  ..festival nije ponudio AMA BAŠ NIŠTA “novog” ili interesantnog od već poznatih prosječnih butelja…
  ….uz prosječnost vina koja već nekoliko godina ne pokazuju nikakve emocije, već samo sprint ka tako željenoj zaradi.
  Osobno smatram da Tomac nije vinar koji ” samo sprinta ka toliko željenoj zaradi”, a neka njegova vina, za ne reć većina njih, pokazuju itekakve emocije.
  No, mogu vas razumjeti da niste uspjeli otkriti te emocije, jer su vas iritirali nekvalitetni moderatori!
  Puno adventskih pozdrava, sve najbolje vama i najbližima za nadolazeće blagdane, hvala što pratite i komentirate na Vinskoj priči, uz želju da se vidimo na tečaju Hsk-a.

 • lada.ra (@ladara) kaže:

  Svatko ima pravo čitati o onomu što ga zanima, iznositi (po mogućnosti) argumentiran stav, mišljenje, pa potom o njemu raspravljati. Isto tako, svatko ima pravo otvoriti blog, pisati o stvarima koje ga zanimaju na način koji smatra primjerenim ili za koji je sposoban. Ono što želim reći jest da ne mislim da su radionice na Festivalu bile zamišljene kao natjecanje sommeliera, niti u pripremi a bome, ni u izvedbi. Možda je tu g. Stanko bio razočaran, jer bi mu pasala neka “viša” razina diskusije. Smatram da je za to primjereno neko drugo mjesto i vrijeme, i nadležna neka druga udruženja, ako ih ima i ako za to imaju volje.
  Festival bi trebalo valjda služiti kao nekakvi poligon za izmjenu mišljenja, za razgovor, i prije svega za podizanje vinske kulture u Hrvata, koja je na niskim granama. Pa stoga ne smatram primjerenim sommelierski, stručni, i upravo radi toga mnogima nedostupan način prezentacije, jer sve to onda postaje neki nedodirljivi svijet kojeg se ljudi plaše. Vino bi prije svega trebalo biti druženje, zabava, otvoreni razgvor i uživanje, a ne stručno prepucavanje. A “stručnjaci” aka sommelieri, neka se nalaze i raspredaju „na visokoj nozi“, slobodno, neka pišu i isto takve blogove, e kako bi jednog dana možda znali ispričati o vinu i “običnim smrtnicima”, što u konačnici i jest posao sommeliera. A to je poanta koju mnogi propuštaju…

 • dragi kaže:

  Dragi Darko,
  zanimljivo je kako se na ekumenizam i toleranciju često pozivaju oni neskloni kritici. Iako vam se ideja s uzijem ne uklapa u proklamiranu politiku, ipak je pomalo i kreativna. naravno da vas prosuđujem po vašem stilu i pismenosti, pa sam zato i predložio da se više prostora da Carlosu. A glede preporuka za birtije, činjenica jest da ste ponajviše pisali o restoranu zatvorenog tipa i da ste u 1,5 godinu spomenuli svega nekoliko “javnih” restorana. Što se mene tiče pri tome niste otkrili ništa novo, tako da vam ne mogu pisati plus za preporuku.

 • Vlatka kaže:

  Sajam je loš. Puno lošiji nego što bi trebao biti, pogotovo ako se uzme u obzir da se održava toliko godina. Što se komentara Lade tiče, mislim da nije loše težiti ka nečemu boljem i interesantnijem. Niti u Dizeldorfu a ni u Beču ili Meranu nisam vidjela toliko pijane i neukusne publike kao u Esplanadi. Ako je Vaša stvarnost takva onda ok…moja a i mnogih drugih nije ali to govori o nama kao osobama a ne o sajmu.
  Bila sam samo na jednoj radionici i djelomično se mogu složiti sa Stankom pošto većina argumenata i tema koje su obrađene možete čuti bilo gdje. Jer ako ćemo iskreno, dok drugi zovu svjetski priznate stručnjake (koje mi očito nemamo) kod nas su radionice bile fakat na frendovskom nivou..A kao “stručne”su.
  Jako volim vaš blog i pratim ga od prvog dana no i meni se čini da se “suština” malo razvodnila….
  Još bi vrlo rado napomenula da je i sama komunikacija na sajmu bila jako loša, osim opet po “ak nekog poznate” principu. Ako je to manifestacija zamišljena kao veselica, onda svaka čast no za bilo kakovu ozbiljnu “stručnu” priču sve je ličilo na obični “vašar”. Očito je ipak da su se mnogi i u tom filmu osjećali ugodno…
  Bravo za vinsku priču i lijep pozdrav iz Siska
  Vlatka

 • Jaca kaže:

  Dragi, Vi si pod hitno trebate naci nekog komada da resi sve Vaše probleme…

 • Ivo Ivaniš kaže:

  Poštovani gospodine Stanko,zahvaljujem vam se na pohvalama o mom lutanju kroz svijet Amfora, ali se pitam , kada sam vas na početku sve zamolio da učestvujete u diskusiji, zašto se niste upukjučili na licu mijesta, nego sakriveni u sigurnosti vašeg doma , vršite napad preko interneta.Osobn vam mogu reći da me vaše primjedbe nimalo nisu uvrijedile, jer ja polazim od pretpostavke da nije važno što se govoti nego tko govori. Ja se vinom Bavim skoro 20 godina i jako dobro znam što je vino.Ja vino pijem ,pravim , o njemu pišem , ali od njega ne živim , nego živim za njega.Vinari su došli, donijeli vino i potrišili njihova dragocjeno vrijeme da bi vam ispričali priču o vinu koje prave.Vam to izgleda ne znači puno. Optužbe upućene meni su smiješne, jer ako ste dobro pazili i slušali što sam na početku rekao onda bi vam trebalo biti jasno da su priču o vinu trebali pričati vinari, jer bi u najmanju ruku bilo ne pristojno da oni sjeda a da ja pričam o njihovim vinima. Ovim putem vas pozivam da vi organizirate degustaciju i da nam pokažete kako treba moderirati, jer ja volim učiti ,a pogotovu od nekoga, glede njgovog komentara, boljega. Nadam se da će se i ostala gospoda složiti i doći na vašu degustaciju kako bi svi zajedno puno toga naučili.Ako ikada dođete na jug u Cavtat slobodno mi se javite,098219474, pa da onako u četiri oko popričamo o vinu.
  Pozdrav svima i zapamtite da istinske vinoljubce vino bratimi

  Ivo Ivaniš

 • wineandfood4u kaže:

  strašno mi je žao što nisam, bio na degustaciji g. Ive o vinima iz amfora..više sam puta prisustvovao njegovim radionicama i doista se puno toga može naučiti od njega.
  ali sam prisustvovao radionici teran-barolo g. darka i morena.
  mogu reći da sam oduševljen morenovim gran teranom iz 2000.g. fantastično vino.. jedno od najboljih hrvatskih vina koje sam probao do sada… i iskreno se nadam i želim da teran bude jednog dana tako velik kao barolo.. nažalost, uz morena, ne vidim trenutno na tržištu ni jedan približno dobar teran..ali nadam se da će njegov primjer i trud potaknuti i druge istarske vinare da rade na njegovoj kvaliteti što više…i da krenu s time što prije..
  zahvaljujem g.darku na lijepoj moderaciji radionice..
  pozdrav

 • Zdravko Brkic kaže:

  Hola Todos
  najvise na svetu volim kriticare koji nisu nista u zivotu sami uredili i uradili, ali znaju da kritikuju sve sto je neko drugi uradio. Ja i sam volim da organziujem neke radionice i volim da ih se kritikuje. Volim da ucestvujem u diskusijama i da budem deo zivih rasprava. Gospodo Stanko i Dragi, jako bih voleo da vidim neku radionicu koju Vi uradite u duhu objektivnosti i postenja. Mozda bi gore pomenuti “losi” modertori naucili nesto od vas. Molida me pozovete da dodjem jer sam ja ovim radionicam bio zadovoljan, pa verovatno zbog svog neznanj i neiskustva nisam adekvatan sagovornik (bavim se gastronomijom tek 20 godina)
  pa bih molio da vidim taj dogadjaj.
  @ Stanko: Veroavtno to sto ste uspesno zavrsili prvu razinu tecaja HSK je sasvim dovoljno da kritkujete Darka.
  siguran sam da vi znate bolje i kako da sastavite Hrvatsku nogometnu momcad i kak bi se mogla resiti svetska ekonomska kriza. Te Vas stoga molim da prijavite na izbore 4. prosinca i da izvucete napacenu drzavu iz problema
  Dragi Stanko Hvala Vam sto postojite.
  a sto se tice Istarskih vinara, njih ne dirajte! Oni su jedini svetao primer kako ujedinjenjem i medjusobnim postovanjem moze ceo region dovesti na zavidan region za razliku od Dalmosa i nekih drugih koji ni sami sebi ne valjaju a kamoli drugima.
  Dame i Gospodo sto se tice blogova i sajtova koji Vam se ne svidjaju to se jednostavno resava,
  NEMOJTE IH POSECIVATI!!!!!!
  A nama ostavite da se radujemo i druzimo…

 • Ivan Vrban kaže:

  „Dragi Lastane,
  bijo sam na sjamu vina i napijo se ko špužva nekog crnjaka. Majku mu al je bilo dobro…“

  „Dragi Lastane,
  vinski sam profesionalac 12. sommelierskog stupnja, 3. dan. Niti jedna radionica nije bila na mom nivou jer znam više od svih i već sam odavno kušao sve što postoji odavde do Jupitera…“

  Kako je omjer ovakve dvije vrste veći nego mjerilo na džepnoj karti svijeta, što je brutalna realnost, suština ovakvih manifestacija je upravo u onome što je spomenula Lada, razvijanje vinske kulture. A nadodao bih, i glancanje osobne. I jedne i druge na ovim prostorima, na žalost, ima u tragovima.
  Biti na radionici, odšutiti ju, a zatim anonimno postfestno popljuvati, podsjeća me na davne Balaševićeve stihove…
  Enogastro blogeri, što profesionalci što amateri, spontano su, o vlastitom trošku, krcati entuziazmom, u ovih godinu-dvije dana učinili više za promociju hrvatskih vina i gastronomije i podizanje „kulture stola“ nego svi ostali mediji zajedno u zadnjih dvadeset. Guramo iz pozadine ovu priču i gurat ćemo je i dalje. Čitaoci su ti koji imaju svu moć u svojim rukama. Zapravo u kažiprstu na tipki miša.

  „mudrovaće badavani,
  kad me nema da se branim,
  da sam blizu, ne bi im se dalo…“

 • jurica kaže:

  Poštovani,
  Ja sam jedan totalni isfrustrirani kreten koji po društvenim mrežama prca ljude bez veze. Sudbina mi se nesretnome narugala pa sam takav kakav sam , jadan i neuspješan,a povrh svega imam i vino u koje je sam Nečastivi udahnuo miris od kojeg unatoč zaštitnoj opremi neki načisto polude. Stoga vas molim ne sudite mi prestrogo , već budite dobrostivi i tolerantni.
  Evo kako ja shvaćam ovu raspravu.
  Jedni “stručni konzultanti” poručuju drugima kako su glupi misleći da su pametni.
  Hvala što mi dopuštate čitati i komentirati vinske priče.

 • Mile kaže:

  Alaj ste se fino natakarili jedni na druge, treba vas sve hepekirati. Pa lijepo vam je ona ladara gore “Vino bi prije svega trebalo biti druženje, zabava, otvoreni razgvor i uživanje, a ne stručno prepucavanje.” Npr. ja volim piti vino, pijem ga svaki dan i cijenim dobru kapljicu kao i dobru cigaru. No ne pada mi napamet da ikada otidjem u neku od tih “radionica” (jer ja zelim piti a ne raditi) a jos manje me zanima biti polaznikom tecaja za sommeliere. Ja ne zelim takav intelektualni pristup vinu, ja se zelim u potpunosti prepustiti culima i emocijama. Sa druge strane ne bih omalovazavao ljude koji svemu tome imaju jedan drugaciji pristup. Darko je veoma simpatican momak, sreli smo se nekoliko puta, ostavio je na mene utisak jednog pozitivca a osim toga lijepo pise pa cak i kada to nema izravno veze sa vinom. Carlosa znam isto tako i on je neosporno covjek koji zaista mnogo zna o vinima i vinskom svijetu. A na Zorana ne bih trosio rijeci jer trajalo bi predugo, znamo se prije nego sto je Ronald Reagan postao predjednik USA. I bez obzira na sve to, mislim da imaju legitimno pravo pisati i objavljivati sve sto ih je volja jer ipak je ovo BLOG. Istina doduse, malo ozbiljniji BlOG ali ipak BLOG. Pojedini su to ocigledno smetnuli sa uma…Vozdra !

 • Stanko kaže:

  Hvala na opširnim i “poučnim” komentarima.
  Dok Vi dijelite “pravdu” sve je u najboljem redu no kad mišljenje ima netko drugi odmah se nakostriješite zajedno sa Vašim prijateljima. Ne želim komentirati i odgovarati svakom posebno no nešto ću ipak reći…
  Gospodin Ivaniš, Vi ste svoje znanje, način prezentacije i samo ophođenje prema ponuđenim vinima pokazali na prezentaciji – suvišno je o tome raspravljati no moje je mišljenje ( a čini mi se da je legitimno imati ga) da vina i stilistika koja se trebala predstaviti zaslužuju puuuno više.
  Vama Darko ništa ne zamjeram, imao sam prilike “pokušati” Vam ukazati na nekolki propusta no uvjek ste Vi morali imati “posljednju” tako da je bez veze upuštati se u rasprave i tražiti “legitimno pravo na mišljenje” kad iza Vas stoje sljedbenici za koje očito i pišete ovaj blog. I neka i dalje dižu gore palac, i neka se raduju i očekuju nove putopisne reportaže s bančenja i “druženja” po cijeloj nam lijepoj Našoj…Ili ćete s obzirom na “internacionalne” čitatelje druženja prširiti na “region”…

 • Buck Borer kaže:

  Poštovani Stanko,
  mislim da se u ovoj diskusiji koja se pretvorila u sukob radi o dvije različite stvari.
  Prva je Vaše nerazumijevanje bloga kao medija. U svojoj suštini blog omogućuje potpuno neformalno iznošenje osobnog mišljenja i stavova autora, a osnovna ideja je da se pojednostavni protok informacija između istomišljenika ili osoba koje zanimaju neke zajedničke teme. Također, potpuno je legitimno da se oko bloga okuplja krug prijatelja i poznanika, a meni se čini da je i vinska priča nastala s tom idejom. Na vidim što je loše ako autori objavljuju za svoje poznate i ostale namjernike. Osim toga, čitanje blogova je besplatno, pa mi se čini neprimjereno kritizirati uređivačku politiku i sugerirati što bi trebalo objavljivati i kako. Nije to HTV za koji svi plaćamo pretplatu i koji se dodatno financira novcem poreznih obveznika, a nije ni Jutarnji za koji morate platiti 7 kn da biste pročitali kako g.Butković s prijateljem “uz lagani ručak” popije 4 butelje vina koje onda proglasi za top 10 u Hrvata. I još mu je prijatelj ostao “gotovo pa oduševljen”.
  Druga je stvar polemizirati sa objavljenim stavovima na blogu, na što svatko (pravim ili nick imenom) ima pravo. Ako Vas ne zanimaju njihove osobne priče, fotografije sa privatnih zabava ili sl., jednostavno ih ne čitajte, ali mislim da im ne možete odreći pravo na to.
  Možda možete započeti pisati vlastiti blog i tako privući istomišljenike ….

 • jurica kaže:

  Gospodine Stanko!
  Iako Vas u kontekstu vina i vinske priče držim preseratorom, ipak Vas molim da ograničite svoje vršenjem napada preko interneta na gosp.Ivaniša i dvoje od troje autora bloga.
  Istarske vinare ostavite na miru jer će u protivnom gospon Zdravko poslat divizion niških specijala, koji će u prvom momentu pušenjem kubanki , a ukoliko ta mjera upozorenja neće biti dovoljna i drugim sredstvima zaprečiti saobraćaj kroz tunel Učku te na taj način onemogućiti teroristima kao što ste Vi dolazak u istarski region i vršenje subverzija.
  A zatvaranjem tunela vinoljupci iz drugih regiona ni krivi ni dužni ostat će bez malvazije, terana i drugih grand crua i pod mus piti kontinentalne domaće bućkuriše.
  Evo toliko.
  Pozdravlja Vas vinogradar i vinar proleter žuljevitih ruku i pitbulovske upornosti.

 • Stanko kaže:

  Ostaje mi samo da se smijem…Svi u obranu, možda Vas gospoda znalci nagrade kojim bocom ili pak prijateljskom recenzijom…hahaha..

 • jurica kaže:

  ?????????????
  Baš ste našli osobu koju bi ova gospoda nagrađivala bilo čime.
  Moja jedina veza s ovim ljudima je blog.
  Ako mi se sadržaj nekog posta svidi potvrdim to klikom u za to predviđenom pravokutniku ili pohvalim, a ako ne komentarom izrazim svoje neslaganje. Od toga ne očekujem nikakvu korist, a radi toga sam pretrpio malo žešće uvrede nego što ste Vi g. Stanko.

 • Zdravko Brkic kaže:

  Dragi Jurica,
  kad se vidimo da pijemo vino i zapalimo neku dobru Kubanku, makar i najbolju ove godine po zvanicinim kritikama, a po misljenju dragih nam blogera ona je tek na 3. mestu.
  I potpuno ih podrzavam u neprihavatanju javnog (mozda korumpiranog) suda i ocenjivaca.
  mozda je najblje sad za blagadaene jer us Niski specijalci su na odmoru 🙂

 • Najcigare & najdogađaj 2011. | Vinska priča kaže:

  […] koji je prošle godine imao  4 događanja u 3 dana Vinistre. Bilo je i nešto zabave i užitka po Zagrebu, Beogradu i na otoku Levan.   Titulu najdogađaja nose ravnopravno dva događanja: jedno je […]