sij 23 2012

Najcigare & najdogađaj 2011.

Najcigare 2011.

Skupili smo se virtualno (Skype, mail) i to Habanos Moments Core: Alen Kosanović (camelot.hr), Zdravko Brkić i ja te nakon dugog vijećanja, polusvađe (argumentirana glasna rasprava) odlučismo se za top 5 cigara 2011. godine.  Pretresli smo izuzetno bogatu 2011. te izabrali dimni najdogađaj…

Iako nekonformisti po uvjerenju, pribjegli smo klasičnoj metodi ocjenjivanja najboljeg u prethodnoj godini. Dobro, možda ne najboljeg, već onog što nam se najviše svidjelo. A to je pak najbolje.

1. Cohiba BHK 56

166mm x 56, Vitola de galeria: El Laguito No 6. Jačina: Full

Izuzetno ozbiljna cigara, veličinom, kvalitetom, poviješću i nažalost cijenom. Mlađa sestrica, BHK 52 je prošlogodišnja najbolja cigara, a na prošlogodišnjoj Vinistri, u okviru Show Must Go On događanja, uparivali smo je sa biskom, čokoladom i maslinovim uljem. I bila je izvrsna. BHK 56 je znatno potentnija i veća i  možda nam je zato trebalo malo vremena za shvaćanje da je ‘veličina važna’, barem u ovom slučaju. I to je po našem sudu, cigara godine. BHK serija je najbolje od najboljeg, a ova pedesetšestica je kruna svega. I citat jednog našeg poznatog sommeliera: “Govori sve jezike!”

2. H. Upmann Half Corona

90mm x 40, Vitola de galeria: Half corona. Jačina: Medium to Full

H. Upmann Half Corona je cigara za recesijska vremena. Odličan odnos cijena/kvalitet (39kn)  jamči i odličan doživljaj. Jedna je od rijetkih cigara koju možete uživati i izvan restorana radeći društvo pušačima cigareta. Ova cigara je odlična i u pauzi između dva obroka tijekom fine i duge večere. Još je bolja kada nemate vremena za nešto veće. Izuzetno je rješenje poslije obroka, koje će kvalitetno ispuniti tridesetak minuta. Najbolji izbor za svaku (kratku) priliku. Preporuka je, imati  ovu cigaru kod sebe kao standardnu opremu.

3. Hoyo de Monterrey short piramides

135mm x 46; Vitola de galeria: Forum; Jačina: Medium to Light

nismo sigurni koliko je suvislo uspoređivati limitirane edicije  sa standardnom proizvodnjom, no ovoj se cigari ne može odoljeti. Sjajni aromatskoi profil i odlična konstrukcija,  za svaku su pohvalu. Ova cigara odličan je izbor kada nemate previše vremena, a želite dobar, kompleksan i ne previše intenzivan doživljaj. Ona uravnoteženo nosi sve ljepote limitiranih edicija i Hoyo de Monterrey branda.

4. H. Upmann Noelas edicija za La casa del Habano

135mm X 42; Vitola de galeria: Cosacos. Jačina: meduim to full

Ovo je replika cigare koja je nestala iz proizvodnje prije par desetljeća. Nije prevelika,  odličnih je karakteristika i naprosto zanimljiva. Prije svega zbog svog pakiranja u Jar. Tko je imao sreće doći do jednog Jar-a (bolje reći tegle) od ukupno 5000 proizvedenih, ima odličan portabl humidor za manje cigare. Odluka vjerojatno malo pristrana, no ovu smo ovu cigaru uživali u odličnom društvu i uz odlična vina.

5. Partagás Serie E No 2

140mm X 54, Vitola de galeria: Duke. Jačina: Full

Teška artiljerija. Novitet prošle godine. Druga cigara iz tog sementa uz prvu kojom smo započeli izbor. Punih okusa, snažna, velikog potencijala odležavanja. Premijeru je imala u veljači 2011. na XIII Habanos festivalu  i sada je na tržištu. Jedna  od cigara, koju se ne smije propustiti.  Svježa je,  no već sada užitna. Preporučujemo nabavu kutije – dvije i praćenje razvoja.  Još je jedna potvrda da Kubanci postavljaju ozbiljne standarde u cigarama velikog obujma.

Najdogađaj 2011.

Što se tiče događanja ove godine bilo ih značajno više nego ranije. Organizirali smo i ozvaničili Habanos moments. I tako je pušačka sekcija Vinistre dobila svoju malu instituciju koja je međunarodno priznata i poznata, a onda smo te Habanos momentse počeli prenositi širom regije.” Ružno pače” započeto gotovo na marginama Vinistre 2008.  pretvorilo se u ” Labuda” koji je prošle godine imao  4 događanja u 3 dana Vinistre. Bilo je i nešto zabave i užitka po Zagrebu, Beogradu i na otoku Levan.   Titulu najdogađaja nose ravnopravno dva događanja: jedno je otkriće godine, a drugo uživanje godine.

1/2 Cigare i macerirane malvazije ~ Borgonja, Višnjan

© Vinistra, photo by Danilo Dragosavac
© Vinistra, photo by Danilo Dragosavac
 
Jedinstveni događaj u okviru Vinsitre. Prvi put ikada ‘službeno’ se sljubljuju cigare i macerirane malvazije. Ozbiljna ekipa na okupu, vjerni posjetioci pušačkih aktivnosti Vinistre, Simon Chase svjetski ekspert za cigare No1, i proizvođači maceriranih malvazija Giorgio Clai i Mladen Rožanić. Otkrili smo i predstavili svijetu bijela vina koja ozbiljno pariraju cigarama.

2/2 Uživanje u cigarama vintage 30+

Da se ne shvati krivo iz naslova: Ne uživaju u cigarama samo oni koji imaju 30+ godina, nego smo mi uživali u cigarama, koje su starije od 30 godina! Ljubaznošću Alena Kosanovića koji je nabavio Davidoff 3000 proizvedene na Cubi (za razliku od današnjih Davidoffica proizvedenih u Dominikani) prije više od 30 godina. Dakle, probali smo cigare proizvedene iz duhana koji je rastao na dan kada je Freddie Mercury prvi put otpjevao “Crazy Little Thing Called Love“. Uz premijerno predstavljanje Roxanich Antica 2008.

Eto, toliko od nas, a što kažu veliki…

Veliki

Cigar časopisi su uobičajeno birali cigaru godine, uz vrlo različite rezultate,  uvjetovane najviše različitom tržišnom situacijom, a prvenstveno mogućnošću nabave.

Cigar Afiscionado: No 1 2011. Alec Bradley Prensado Churchill

Cigar Jurnal: No 1 2011. Padron Family Reserve No 85 Maduro

jamessucling.com: No 1 2011. Cohiba Siglo VI

Vinska priča zahvaljuje Zdravku Brkiću na baznom tekstu iz kojeg je nastao ovaj članak.

[wdgpo_plusone]4 komentara to “Najcigare & najdogađaj 2011.”

 • Zoran kaže:

  Ovdje očekujem komentar čitatelja poznatog po često spominjanoj izreci “Ja znam što govorim!” i neslaganje sa našom cigarom godine. Neće to biti zato jer to nije dobra cigara već stoga jer “ima i drugih” koje koštaju manje. Nadam se da će ova prevencija spriječiti slična trabunjanja uz poruku: “Najprije misli, onda još jedamput a tek potom piši…”. Ako ovo prozvani čitatelj shvati kao provokaciju, tada opravdava svoju ponavljajuću poruku…

 • Zdravko Brkic kaže:

  Kako sam ja bio zagovornik BHK56 za cigaru godine, moram samo jedno da dodam. Sta vredi kad je najbolja, stavili bi neku drugu ali kad nije bolja. Upravo druga cigara je nesto sto je lako za kupiti… ali BHK 56 je stvarno predobra. Pa sta je James Suckling lud sto je stavio siglo VI kao cigaru godine? pa ona je od 2002 kada se pojavila bila isto kao i 56-ica Zakon!
  nije tesko prepoznati sta je superiorno, ali tek da se zna ucinicu sve sto mogu da za neki od Habanos momnets-a u buduce organizujemo uzivanje BHK 56 pa da vidim kome se ne svidja…

 • Mile kaže:

  Dear Z.

  Da te ne razocaram, evo javljam se iz kurtoazije, inace mi nije bila namjera. Nemam stvarno nista protiv vaseg izbora cigare godine. Ajde dobro malo je upitan raspored od 1 do 5 ali ako ste vi tako odlucili neka vam bude. Ako smatras da su moji komentari pod tvojim tekstom BHK vs Behike bili trabunjanja onda stvarno nisi nimalo samokritican.
  Ako smijem primjetiti cak si pomalo kontradiktoran i selektivan u odabiru autoriteta.
  Na sto mislim pitat ces se ? Eto, odabrali ste po vasem misljenju 5 najboljih cigara za 2011 i sve su sa Kube. Ma, to mi je u redu, ne bi ni ja drukcije. No, nakon toga pises u pomirljivom tonu “sto kazu veliki”: “Cigar časopisi su uobičajeno birali cigaru godine, uz vrlo različite rezultate, uvjetovane najviše različitom tržišnom situacijom, a prvenstveno mogućnošću nabave.” I sad bi ja trebao povjerovati u ovo ?!?
  Od covjeka kome je Davidoff bio svetinja a short perfecto nesto najbolje. Evo reci cu i to, srecom pojavio se ovaj Brkic koji te nekim cudom uvjerio u ono sto sam ti pokusao objasniti u nekoliko navrata. E a sada “trzisna situacija i mogucnost nabave” ti je slaba isprika. Mogao sam ti ja tih par Dominikanskih i Honduraskih cigara nabaviti i poslati pa ste mogli onda napraviti “objektivan izbor”. Stoga, trebao si biti karakter do kraja i reci iskreno svoje misljenje da je izbor velikih jedna velika “palamudjevina”. (sto i jest)
  I imao bi potpuno pravo. Jer tvoj (tj.Vas) izbor najboljih 5 je bolji od njihovog Best 25. E sad dolazi ono sto najvise volis: “To govorim jer sam popusio vise toga unutar tih njihovih 25 i stoga znam sto govorim”.

  Z. are you satisfied ? (pito bi te nekoc onaj Sinclair PC)

  Vozdra !

  Mile

 • dalmacija moja inspiracija kaže:

  komentar o cigarama ču priskočit…tija bi napomenit da san vas meka na moj blogrol…poz…