svi 21 2012

Pinot noir i Brunello, Biondi Santi i Jayer

Pinot noir i Brunello, Biondi Santi i Jayer

Završila je kišom, ledenim vjetrom i mirisima kubanki okupana Vinistra, Dalmacija Wine expo ostala nam je u sijećanju po toplom vremenu i atmosferi, a ponajbolje organiziran i medijski popraćen, od svih vinskih festivala Zagreb Wine gourmet weekend, već nam lagano blijedi iz sjećanja. Kušali smo “En primeur malvazije”, završili su Dani graševine, Postup je proslavio 45 godina, Jutarnji je list izabrao najbolje hrvatske restorane, Davor Butković sa suradnicima to tek namjerava napraviti u sklopu svog novog tiskanog projekta Akademija, Trapan je napunio prvi pjenušac u boce, kušali smo plavce iz berbe 2009., Frano je Miloš ‘zaratio’ s Hrvatskim zavodom za vinogradarstvo i vinarstvo, u Hrvatskoj su bili Oz Clarke, Jody Ness, a stižu Wine Guys-i, udruga WOW je dramatično povećala svoju aktivnost, Tony Bourdain je bez rezervacije izpromovirao hrvatsku gastronomiju i vina, Ernest je Tolj pustio na tržište preko internet shopa svoje novo vino Sv. Roko, iz vinograda kod Komarne, a Eliđo Pilato je je isporučio 4000 boca svoje malvazije za trgovački lanac Mark& Spencer, poznati su rezultati ovogodišnjeg Decanterovog ocijenjivanja hrvatskih vina…

Proljeće je najživahniji dio godine što se tiče eno-gastro događanja. Vinari intenziviraju svoje promo aktivnosti prije no što se povuku na ljetnje sunce vinograda i u jesenski hlad podruma. Restorateri ‘Večerima vinara’ i sličnim akcijama pokušavaju privući goste u najčešće poluprazne lokale, a jedni i drugi očekuju da će recesijom osiromašeni vinopija i izješa pokupovati sve njihove boce i pojesti sve tanjure hrane, baš kao što Slavko Linić očekuje da će napuniti kuna žedan proračun ili kao što poneki čitatelj Vinske priče očekuje da će Gluho krme napisati ponešto o nabrojenim događanjima.

A, ne ne, ne!!! Ovo je ipak ozbiljan blog s programski definiranom nakanom da postane kultni. Stoga učiti, učiti i samo učiti…

U fertutmi oko prisustva nabrojenim događanjima uspjeli smo obaviti i dva uobičajena bečka Masterclassa: 19.4. Klasične crvene sorte Italije i 16.5. Pinot noir oko svijeta.

Klasične crvene sorte Italije – voditelj Nicolas Belfrage Master of Wine

2006 Braida, Bricco dell Uccellone Barbera d Asti
2001 Elio Altare, Barolo Vigneto Arborina
1998 Conterno Aldo, Barolo Bissia Vigna Cicala
1980 Conterno Giacomo, Barolo Cascina Francia
1985 Angelo Gaja, Barbaresco
2000 Dal Forno Valpolicella Superiore
1995 San Giusto a Rentennano, Percarlo – 100% sangiovese
1975 Biondi Santi, Brunello di Montalcino Riserva
1990 Antinori, Tignanello – 80% sangiovese, 15% cab. sauv. 5% cab. franc
1986 Tenuta San Guido, Sassicaia 100% cabernet sauvignon
2002 Tua Rita, Redigaffi 100% merlot
2005 Tenuta di Trinoro, Passopisciaro, Etna, Sicilia, 100% nerello mascalese

Iako se može razgovarati o vinaru ili vinariji koji bi bili kvalitetniji i reprezentativniji izbor (Bartolo Mascarello za Barolo, Quintarelli za Amarone, Soldera za Brunello, Masetto za merlot, Calabretta za nerello mascalese…), ipak impresivan izbor jako, jako kvalitetnih vina i jedno veliko, veliko vino, najveće od svih koje sam pio na svim dosadašnjim masterclass-ima veliki Franco Biondi Santi i njegov Brunello iz 1975. Bezvremensko vino staro gotovo četrdeset godina, uradak velemajstora koji je prestao raditi vina početkom osamdesetih, kada i prestaje sjaj vinarije Biondi-Santi.

Pinot noir oko svijeta – Degustacija na slijepo – voditelji Frank Smoulders MW i Josef Schuller MW

Za zagrijavanje smo kušali šampanjac Cedrica Boucharda – Inflorescence Blanc de noirs La Parcelle, a nakon toga pet sljedova po dva vina uz razgovor o stilistici, karakteristikama vina i na kraju uz pokušaj određivanja zemlje iz koje vino dolazi.

1. 2008 Ata Rangi Pinot noir, Novi Zeland
2. 2001 Beaux Freres Pinot noir Single vineyard, Oregon

3. 2004 Weininger Pinot noir, Tribute Coburg selection. Austria
4. 2005 Huber, Spaetburgunder Reserve Hecklinger Schlossberg, Baden, Njemačka

5. 2004 Denis Mortet Gevrey Chambertin 1er Cru Lavaux St-Jaques
6. 2004 Meo Camuset Richebourg Gran Cru

7. 2002 Au bon climat Pinot noir, Knox Alexander, California
8. 2001 Gantenbein, Pinot noir, Švicarska

9. 1993 Domaine Romanee Conti Echezeaux Grand Cru
10. 2001 Henry Jayer Echezeaux Grand cru

S pinot noirom po svijetu. Njemačka i donekle Švicarska jedine Burgundija izvan Burgundije. Ostalo stilistički prepoznatljivo, s izraženim taninima (Oregon), ukuhanim voćem i alkoholom (California, Austrija) i izraženom i zavodljivom voćnošću, ali plošno i jednostavno (N. Zeland).

Uz dužno poštovanje ostalim trima vinima iz Burgundije, posebno najrazvikanijoj vinariji (možemo reći) na svijetu Domaine Romanee-Conti, čije je vino bilo u paru, 2001 Henry Jayer je zasjenio sva vina. I ne samo te večeri, već svih Masterclass-ova. Klasična Burgundija i Pinot noir u svom najboljem izdanju. Izuzetan intenzitet, kompleksnost i stalno mijenjanje izričaja na nosu, koje vas natjera da naprosto uživate i ne opterećujete se prepoznavanjem mirisa, a nepce… Slojevitost, dubina, širina, trajanje, ponavljanje aromatskog profila, razvoj, ugoda, trajanje, trajanje… Relativno mali, ali značajni burgundijski vinar, inovator. Posljednja godina u kojoj je on odgovarao za vino (umro je 2006. u 84. godini života) i te je godine napravio 3200 boca toga vina.

[wdgpo_plusone]12 komentara to “Pinot noir i Brunello, Biondi Santi i Jayer”

 • buonsangue kaže:

  “Bezvremensko vino staro gotovo četrdeset godina, uradak velemajstora koji je prestao raditi vina početkom osamdesetih, kada i prestaje sjaj vinarije Biondi-Santi.”___ Dajte samo, prosim lijepo, za nas manje upucene, tko je tocno taj “velemajstor” koji je uradio 1975., a nakon toga je “prestao raditi vina početkom osamdesetih,kada i prestaje sjaj vinarije Biondi-Santi”?

 • trevallon kaže:

  Svašta

  R.Parker

  Wine Advocate #200
  Apr 2012

  Antonio Galloni

  95

  Drink: 2016 – 2046

  The 2006 Brunello di Montalcino Riserva comes across as a bit reticent. It reveals lovely detail and nuance, but without the firmness of many other young vintages. Today the 2006 is quite accessible. I will be surprised if it doesn’t start shutting down at some point. Regardless, the 2006 appears to be built more on finesse rather than power. Freshly cut flowers, hard candy and licorice are layered into the finish. Anticipated maturity: 2016-2046.

  Biond-Santi remains a beacon for traditionally made Rosso and Brunello. At 90 years of age, Franco Biondi-Santi insisted on leading my tasting of wines from cask and bottle. The years go by for all of us, but I haven’t seen any decrease in Biondi-Santi’s enthusiasm and passion. The Biondi-Santi wines are more approachable young than they used to be, but little else appears to have changed. Biondi-Santi harvests on the early side. The wines see long macerations on the skins – in steel for the straight Brunello (also known as the Annata) and oak for the Riserva – and are then aged in large oak casks.

 • trevallon kaže:

  ovo gore navedeno odnosi se na

  2006 Biondi Santi Brunello di Montalcino Riserva

 • buonsangue kaže:

  @Trevallon: Uz svo duzhno postovanje, cijenjeni Eloi, pustimo sad Gallonija i the Wine Advocate. Za rasprshivanje na dugmiche ove komichne i potpuno neutemeljene opservacije o tome da vinarija Biondi-Santi pocetkom osamdesetih “gubi sjaj” postoje, od navodnog “gubitka sjaja” naovamo, i citava desetljeca mnogo relevantnijih referenci blizhih samom izvoru od tek odnedavno i tek uvjetno relevantnog Gallonija i navedene publikacije, no, da budem iskren, mene i dalje prvenstveno zhivo zanima nesto drugo… Koji je to fantomski “velemajstor”, na cije se navodno postojanje nedvosmisleno i kategoricki odnosi u mom prvom post-u navedeni citat originalnog teksta, a ciji CV zadovoljava sljedeca tri uvjeta, koji opet jednoznacno proizlaze iz te iste recenice teksta povishe ovih nashih komentara: a) radio je za Biondi-Santi, b) bio je odgovoran za “uradak” 1975. :-), i c) prestao je raditi vina pocetkom osamdesetih (kada, dakle, “prestaje sjaj”).

 • Osoba A kaže:

  Ja sam tajanstveni velemajstor koji je 1975., napravio vino za Biondi-Santi i prestao s radom početkom osamdesetih čime su ista “prestala sjajiti”.

 • Osoba B kaže:

  Ne, ja sam tajanstveni velemajstor koji je 1975., napravio vino za Biondi-Santi i prestao s radom početkom osamdesetih čime su ista “prestala sjajiti”.

 • Osoba C kaže:

  Ja sam osoba C, tajanstveni velemajstor koji je 1975., napravio vino za Biondi-Santi i prestao s radom početkom osamdesetih čime su ista “prestala sjajiti”.

 • Osoba X: kaže:

  Ja sam osoba X, tajanstveni zgubidan koji je 2012., napravio pomutnju na Vinskoj priči i prestao čitati među redovima čime si je “navukao maglu” i “prestao sjajiti” u očima dosadašnjih cjenitelja.

 • slavko kaže:

  uspjeli smo obaviti i dva uobičajena bečka Masterclassa: 19.4. Klasične crvene sorte Italije i 16.5. Pinot noir oko svijeta.

  Italija, Španjolska i Francuska zadnjh deset godina ulažu sve veća financijska sredstva u propagandu čuvenih,od vinskih kritičira i mastera u nebesa uzdignutih crvenih vina ali statistički podaci EU i dalje pokazuju rastući trend pada prodaje istih.

 • buonsangue kaže:

  Eto, svratim par dana kasnije, kad ono, od odgovora ni o. Covjek bi pomislio da sam postavio neko za temu irelevantno pitanje o kvadraturi kruga, a ne jasno i jednostavno pitanje o jednoznacnoj i kategorickoj tvrdnji izlozenoj u samom tekstu koja direktno izlazhe bar dvije navodne cinjenice koje mi nisu poznate. Ne znam zbog cega bi se takvo pertinentno pitanje o samom tekstu eventualno shvatilo kao provokacija, ali ako je to slucaj, u svakom slucaju se u prolazu ispricavam na smetnji i prashim dalje. Zivjeli! 🙂

 • Patti kaže:

  ”Ovo je ipak ozbiljan blog s programski definiranom nakanom da postane kultni. Stoga učiti, učiti i samo učiti…”

  I tako ćemo ostati zakinuti za nekoliko odgovora koji bi objasnili mnogo toga i zaokružili post. Šteta.

 • slavko kaže:

  haha…treba znati odgovorit…
  “magla svuda, magla oko nas….”