kol 13 2010

Romeo y Julieta, Exhibición No. 4. Cabinet Selección, vintage 2001.

Zdravko Brkić je jedan od najvećih poznavaoca cigara u ex Yu regiji (a i šire) i ujedno i najveći maher kojeg poznajem, a još smo i prijatelji. Od njega sam naučio većinu onoga što znam o cigarama. Dio sam naučio i zahvaljujući Milanu Marjanoviću, prijatelju koji živi u Švicarskoj, a dolazi u Pulu dvaput godišnje i nosi uvijek nešto čega kod nas nema.

Kada je ove godine Zdravko odlazio na Kubu na Habanos festival zamolio sam ga da nam (lokalno društvo pušioničara) donese malo ‘egzotike’. To su posebne cigare za vrhunske mahere (nisam takav!) koje su odležale više godina, a u startu su napravljene od najboljih mogućih sirovina. Kada se poklopi dobra godina, posebno uspjele cigare se ukrašavaju raznim etiketama poput Selección, Suprême, Especiales i sl. A kada se takva cigara uspije sačuvati godinama u savršenim uvjetima, ionako baršunasta struktura okusa poprimi dodatnu dimenziju i sreći nema kraja.
Zdravko je zahvaljujući svojim vezama na Kubi (bio je preko 20 puta) i znanju uspio kupiti (oteti) kutiju od 50 kom Romeo y Julieta, Exhibición No. 4. Cabinet Selección iz 2001. koju smo ‘bratski’ razdjelili. Pametniji su sačuvali dio za posebne prilike, ja nisam. Poslijednja je pala 12.6.2010 u Tinji.

Pred kraj moje serije  dvijtisućeprvašica počeo sam shvaćati veličinu te cigare. I to tek počeo. Devet je godina ta cigara čučala u mraku mračnog humidora negdje na Cubi. I onda doživi transformaciju iz predmeta želja cigaroljubca u dim i pepeo. Pri tome dajući mnogo. Koliko sam ja shvatio i isprobao na raznim uzorcima, razlika između standarne vrhunske cigare i vintage cigare je u zaokruženosti okusa i posebnoj punoći. To je nešto što treba naučiti osjetiti, slično kao i kod vrhunskih vina. Šteta je što nisam imao nekvu takvu cigaru novijeg datuma, za usporedbu. No i tome dođe kraj a ostaju sjećanja, ugodna.

P.S. Zahvaljujući prijatelju Cakiju, koji je duboko sakrio svoja dva primjerka, repriza ‘zadnjeg’ primjerka dogodila se after rižota sa kozicama jednog jako lijepog dana početkom kolovoza, 2010.Jedan odgovor to “Romeo y Julieta, Exhibición No. 4. Cabinet Selección, vintage 2001.”