kol 4 2010

Samoobrazovanje bit ljudskog i sommelierskog uspjeha – crtice iz 2008., 2009. i 2010.

Davno je prošlo Omišaljsko predavanje i praktikum za prvu razinu sommeliera, kada sam slušajući prof. Sokolića i gledajući Nenada Kukurina shvatio kako u biti ništa ne znam o vinskom svijetu. Prošlo je od toga desetak godina, puno sam od tada proputovao, puno toga kušao, a bogami i popio, i sam ponekad učestvujem u tečajevima za prvu razinu kao predavač, jeo sam i pio u gotovo svim ponajboljim evropskim restoranima (osim britanskih), služio me u sali Serg Dubs dok je radio kao voditelj servisa u Auberge d Ill-eu, proputovao sam sve važne evropske vinske regije i još uvijek ponosno tvrdim kako ništa ne znam o vinskom svijetu. Vinski i ne samo vinski svijet je nikad pročitana knjiga, kojoj svake godine tisuće autora, novih i starih, dodaju nove stranice, svaka berba je nova priča, dolaze novi vinari, novi restorani, novi trendovi, novi kritičari i što je najvažnije proizvode se nova vina. Da bi nešto mogao znati o vinima možeš biti doktor agronomije i ne kušati niti jedno vino, ali ne možeš biti sommelier, a da ne kušaš vina. To je istina nužan, ali ne i dovoljan uvjet da bi netko bio sommelier. Znam neke sommeliere koji smatraju da im je diploma tečaja prve razine doživotno zagarantirala status sommeliera i vrlo malo kušaju vina, posebno strana, a o daljnjoj edukaciji da i ne pričamo. Isto tako poznam puno ljudi koji uglavnom piju vina, ne kušajući ih, jer ne posjeduju znanja i vještine koje bi im omogućile da kušaju vino. Da skratim – da bi bio sommelier moraš položiti tečajeve i moraš kušati vina. Uz ova dva uvjeta po meni je potreban treći najvažniji, a to je spoznaja da malo znaš, koja te tjera na samoobrazovanje.

Ključni trenutak u mom sommelierskom obrazovanju i poticaj da svoje znanje i pristup vinima dignem na višu razinu, bio je trenutak kad sam upoznao Željka Bročilovića Carlosa. Mislim da  su nas činjenice da smo obojica bili svjesni da moramo stalno učiti (iako je njegov nivo znanja bio i ostao neusporedivo viši od mog) i da bi se uživalo u vinima nije bitna količina popijenog, čak ponekad nije uopće potrebno piti, povezale u u ovu spiralu učenja i druženja, čiji je rezultat i ovaj blog. Da bismo se “usudili ” pojavljivati u javnosti, morali smo ispuniti prvenstveno uvjete koje smo sami sebi postavili. Evo nekoliko crtica iz našeg procesa samoobrazovanja, kojeg prođosmo zajedno, berba 2008, 2009 i 2010. Glavni enolog kozultant Željko Bročilović Carlos.

Crtica 1.

WORLD SAUVIGNON CONGRESS 26-29.8.2008. – Graz, Austria

Pozicionirajući Štajersku kao svjetsku sauvignon blanc destinaciju, Austrija odlučuje organizirati ovu manifestaciju koja se u dvogodišnjim ciklusima održava diljem svjetskih sauvignon blanc regija. 250 učesnika iz 30 zemalja. Izbor tema i predavača: dr. Richard Smart, Australija – Promjene u klimi i sauvignon blanc; Mike Throught, Novi Zeland – Tlo i klima utjecaj na određivanje okusa i mirisa sauvignon blanca; Kobus Hunter, Južna Afrika, Stellenbosh institut – Strategija i praksa kultiviranja – uticaj na kvalitet sauvignon blanca, Johann Marais, J. Afrika – Utjecaj klime i načina vinifikacije na kvalitet sauvignon blanca. Denis Dubordieu, Francuska, Bordeaux – Molekularna znanja u primjeni kod proizvodnje sauvignon blanca.

Ističem predavače s titulom Masters of Wine:  Joseph Schuller, Joanna Locke, Tim Atkin i Lynne Scherriff. Kušana vina – najbolji austrijski, talijanski (južni Tirol i Friuli), novozelandski, južno-afrički, autralijanski, američki (Napa – Sonoma), čileanski, argentinski i francuski (Bordeaux-Sancerre). Izbor kušanih vina: Zieregg 1997, Tement Austria; Sancerre Jadis 2000 Henry Bourgeois; Smith Haut Laffite Blanc 2000 Graves Bordeaux; Mondavi Fume blanc Reserve 2006 Napa USA; Pavillon Blanc du Chateau Margaux 2006 Bordeaux; Domaine de Chevalier 2003 Graves Bordeaux. U sklopu kongresa posjetili  smo vinariju Wolmuth na samoj granici Slovenije i Austrije.

Crtica 2.

Merano International Wine Festival 09.11.2008, Italija – GRAND CRU ÖSTERREICH

Gian Lucca Mazzella i Willi Klinger direktor OWM vodili su degustaciju najboljih godišta 18 veltlinaca i rizlinga. Crtica posebno značajna zbog dvije stvari. Prva je Riesling Unendlich, 2006, F.X. Pichler.Veliko, najveće austrijsko bijelo vino koje sam probao. 15% alkohola, 6,5 kiselina i 7,5 ostatka šećera!! Druga je ta, da je na toj degustaciji Zoran Vodopija nepopravljivo zaražen virusom koji se zove rizling.

Crtica 3.

EINPROSIT, Tarvisio e Malborghetto 29-30.11.2008, Italija

Vođene degustacije Gian Luce Mazzelle, novinara, vodećeg svjetskog autoriteta za njemačka i austrijska vina u venecijanskoj palači u Malborghettu, praktički na tromeđi Italije, Austrije i Slovenije, praćene cijelodnevnom dekoracijom snježnih pahulja – nezaboravan doživljaj. Vatrena planina – naziv degustacije vina s Etne od sorti nerello mascalese i nerello capuccio, zatim Najveće bijelo vino svijeta Riesling, nezaboravni pregled berbe 2007. 14 GG proizvođača iz Njemačke (Nahe, Rheinghau, Pfalz, Mosell), Velika crvena iz Friuli-ja protiv Velikih crvenih Bordeauxa. Reprezentacija Bordeauxa:  Latour Martillac 2005, Clos de Jacobins 2000 (fantastičan merlot), Chateau Belgrave 1998, Chateau Palmer 1996 i Chateau Margaux 2004 i za kraj vertikala rieslinga Schloss Johannisberg – Rheinghau Spatlesse 2003 do 2007, Kabinett 1971, 75 i 76, (nevjerovatna svježina) 1959 – 50g staro vino u izvanrednom stanju za piti i uživati. Za sam kraj Auslese 2003 i Trockenberenauslese 1999-ex bilioteca subteranea vina isključivo za aukcije.

Crtica 4.

VI. Weinakademie Winzerkonferenz, 13.01.2009, Rust, Austria

Preko 150 sudionika uglavnom austrijskih i nešto slovenskih vinara (sjedio sam pokraj Willy Brundellmayera) u jednodnevnom savjetovanju na temu – Da li u Austriji saditi tradicionalne sorte frankovku i St. Laurent ili internacionalnu sortu Pinot Noir? Austrijskim vinarima u odgovoru su pomagali prof. Dr. Monika Kristmann najveći stručnjak za vinifikaciju rieslinga i predsjednica odjela za vinarstvo pri evropskom parlamentu s temom Novi enološki izazovi-kamo s alkoholom? i Richard Smart s temom Pinot Noir u Novom svijetu. Ističem Smartovu tvrdnju da su među 5 najboljih lokacija na svijetu za uzgoj sorte pinot noir područje Zagreba i Slavonskog Broda i njegovu procjenu velikih promjena koje će izazvati globalno zatopljenje u slijedećih 80 godina. Sjeverna polutka biti će jače zahvaćena od južne, pojedine regije u Mediteranu koje nemaju prostora za širenje u visinu nestati će, a na svima će se događati promjena položaja i/ili kultivara. Najpovoljnije regije u svijetu za investiranje u vinski biznis su Kina, Čile, Argentina i Tasmanija, a u Evropi Danska i Engleska?!

Za kraj dana kušanje preko 30 pinot noira i nešto preko 20 St. Laurenta iz Austrije i Južnog Tirola.

Crtica 5.

Posjet – Centro di Sperimentazione Agraria e Forestale Laimburg Alto Adige – Italia

Dok Carlos prikuplja materijale za seminarski rad u okviru ispita pri Weinakademie Osttereich u Rustu, u pratnji voditelja obilazim Institut. Pokusni vinogradi, laboratorijska mikrovinifikacija i impresivna degustacijska sala u pećini ostaše mi najviše u sjećanju.

Nastavak…


Stranice: 1 2


4 komentara to “Samoobrazovanje bit ljudskog i sommelierskog uspjeha – crtice iz 2008., 2009. i 2010.”

 • sergio bile kaže:

  Dakle, dodati osim pohvale ne mogu ništa…istina je istina!

 • Mario kaže:

  Evo pridružujem se kolegi Bile na pohvalama…

 • enogastromama kaže:

  Wow impresivna lista! Svaka čast. BTW, Dobrodošli u blogerski svijet i jako mi je drago što ću imati još jedno štivo iz kojeg ću moći naučiti nešto novo i s guštom vas čitati.
  A kao što ste sami rekli samoobrazovanje je ključ svega, ja nisam sommelier već samo jedna ljubiteljica vina ali sam “samoobrazovana”-svaka me nova boca “natjerala” da naučim nešto novo i istina je da kad zagrebeš ispod površine, ideš sve dublje i dublje- vidiš da što više znaš koliko zapravo ne znaš…

  Lijep pozdrav,
  enogastromama

 • Darko Baretić kaže:

  Hvala na dobrodošlici i pohvalama !