kol 29 2011

10 gastro vinara + gastro susjedi

Vinari kod kojih je moguće uz degustaciju vina i pojesti dobar slijed jela, koji posvećuju pažnju gastronomiji, koji su uz to osobnosti i čije vinarije i kušaone vam pružaju estetski ugođaj… i prijedlog jedne top gastro destinacije u blizini

Deset prijedloga kako (p)ostati gospoda, prisjetiti se ljetnjih i što lakše dočekati božićne praznike

Peku se i kuhaju zlatnožuti klipovi kukuruza, cjedi med sa zrelih smokava, kruške su zamjenile marelice, okratiše dani i ljeto je oteklo, nabubrilo. Zrelo je i prezrelo i postaje sve jesenije.

Gradovi se napuniše, otoci i obala optimalnog ljudstva i saobraćaja, u zagrebačkim kancelarijama još se prepričavaju utisci s ljetovanja, mirišu kadulja i ukiseljeni kapari, doneseni da dahnu mediteran u purgerske gablece i podsjete na srpanjske cvrčke i kolovoške maestrale.

Pobran je chardonnay za istarske i plješivičke pjenušce, većina pošipa na Korčuli, a berba malvazije samo što nije počela. Uz ceste Gorskog kotara i Korduna zaredaše koševi s vrganjima, jesenskim gastronajavljivačima, vrijeme je zrenja, ćute se rujanske bonace i listopadske magle i rose. Bablje ljeto najavljuje Miholjsko, završili su kolektivni i masovni godišnji odmori, stigle su bake i unuci, vrijeme je da gospoda počnu putovati.

Dok vam se još nije isprala sol sa kože, planirajte jednodevni ili dvodnevni posjet vinarima nakon što im završi berba, naravno. Evo naše pomoći u naumu da (p)ostanete gospodom i što lakše zaboravite ljetnje i dočekate božićne praznike:

 1. Danijel Kraljević Cuj, Sveta Marija na Krasu, Umag – Vinar “treće generacije istarske enorevolucije”, maslinar, ribolovac, gljivar, restorater, hedonist i elokventni kozer. Rustikalno uređena vinarija, po nama ponajbolji istarski rose, uljara i kušaona, tipična istarska kuhinja, degustacija vina i maslinovih ulja.

  Konoba Morgan, Brtonigla, okružena vinogradima, obiteljski (muški) tečaj o divljači i boškarinu.

 

 1. Bruno Trapan, Šišan, Pula – Moderan, dinamičan, temperamentan, sklon svim oblicima bučenja, posebno fejsbučenju. Moderna, minimalistički uređena vinarija, mogućnost dogovora “gastro stila” sljedova, posebna energija kod prezentacije uzrokovana ružom vjetrova u nazvima vina i energijom prezentera i nezaboravan spoj modernog u tradicionalnom okruženju.

  Konoba Batelina, Banjole – Ponajbolja vrijednost za novac u Hrvatskoj, izuzetan ugođaj, neuobičajena riba na neuobičajene načine, izuzetno dobra atmosfera i David Skoko pri tacni i nožu. Obavezno rezervirati!!! Rade iza 17:00 h, nedjeljom ne rade i ne primaju kreditne kartice. Ovo je vjerovatno najkarizmatičniji eno gastro dvojac bez kormilara na hrvatskoj eno-gastro sceni.

 

 1. Marino Markežić Kabola, Momjan – perfekcionist nemirna duha, možda najljepša vinarija u Hrvatskoj, vrijedna posjete i ako niste vinoljubac, velik asortiman vina za kušanje, uz Kozlovićevu, najkonstantnija bazna malvazija posljednjih godina, malvazija reserva i amfora, sve bolji crnjaci i teran i naravno momjanski muškat, poluslatki, istarska kuhinja i uzorno projektirana i izvedena vinarija.

  Konoba Stari podrum, Momjan, obiteljski (ženski) tečaj o boškarinu (posebna preporuka – šugo i biftek).

 

 1. Obiteljska vinarija Geržinić, Vižinada, Kaštelir, Treći predstavnik istarskih mladih lavova, stariji brat Marko nositelj posla, zadnjih berbi malvazija možda najkonstantnije kvalitete od “mladolavećih” i jako dobar hrskavi svježi teran. Vlastito maslinovo ulje i čisti istarski “dih” u uhu, čaši, a kojeg je moguće dogovoriti i na tanjuru.

  Vina Geržinić možete nastaviti piti i u nepunih 15-ak kilometara udaljenom Novigradu u konobi Čok karizmatičnog Sergia Jugovca. Sirova riba i mesni okusi Istre, ispod kultne fotografije vlasnika i Giorgia Clai-a, isto takvog istarskog vinara.

 

 1. Vinarija Bolfan Vinski vrh, Hraščina, vinogorje Zlatar, Izlaz Breznički hum na autocesti Zagreb-Varaždin dovesti će vas nakon nepunih pola sata vožnje od centra Zagreba, do vinarije i kušaone na vrhu brda, vidikovca s prekrasnm pogledom na zagorsku pastoralu. Odličan rizling, crni pinot i sauvignon blanc bazne linije, sivi pinot i rajnski rizling linije Primus i predikatna linija Paidia. Kušaona s mnogo drva i rustičnosti, zagorje u atmosferi i na tanjuru, ali i kontrapunkt jazz zvuka koji odzvanja tim prostorima za jazz večeri početkom vikenda.

  Nepunih pola sata vožnje, srce Zagreba, park Tuškanac, restoran Dubravkin put i možete nastaviti piti Bolfan ili neka druga vina u možda “najwinefriendly” restoranu u Hrvatskoj i zasigurno jednom od pet (uz Plavi podrum i Bevandu prvenstveno, a zatim i Kukuriku, Kastav i Baltazar, Zagreb) najkompetentnijih mjesta za sparivanje hrane i vina u Hrvatskoj.

 

 1. Vrbnik, Otok Krk kao destinacija s ponajboljim pristupom gastronomiji od strane vinara. Obitelj Toljanić uz vinariju posjeduje i restoran kušaonu Gospoja, a obitelj Juranić restoran i konobu Nada. Kvalitetnu bodulsku hranu možete kušati i u kušaoni vinarije Antona Katunara. Nećete pogrešiti kušate li čašu hladne svježe žlahtine i komadić sirove bijele ribe u bilo kojoj od ove tri vinarije. Nećete pogrešiti ni ako kušate više od čaše! Nakon šetnje ovim frankopanskim gradom i eventualnog kupanja “Na mori” ostane Vam vremena za još jedan frankopanski grad.

  Omišalj, konoba Ulikva Obitelj Toić u punom sastavu i sin Željko kao duša i kogo konobe. Malomišćanski mediteranski ugođaj na starogradskom trgu, kvalitetne namirnice i tradicionalna kuhinja. Dobra vinska karta i dobro kućno vino i vrlo razumne cijene.

 

 1. Vinarija i hotel Boškinac, Stara Novalja, Pag – Idealno vrijeme za posjetiti Boškinac i prepustiti se vlasniku Borisu Šuljiću. Najprije u podrumu, gdje obavezno probajte sve opcije bijele autohtone sorte gegić, a završite s crvenom bordoškom (cab i merlot) kupažom. Nakon toga, na terasi s božanstvenim pogledom na novaljsko polje paške delicije, desetak vrsta sira i autohtone namirnice, biljnog, ribljeg i mesnog porijekla (janje i kozle) u skladu s “filozofijom O kilometara” i Borisova autorska kreativna kuhinja s inovativnim elementima. Po nama od svih predloženih destinacija najhitnijeg prioriteta i preporuka broj 1.

  Konoba Pece, Vinjerac. Terasa s fascinantnim pogledom na kanal i Velebit, konoba tradicionalnog ugođaja, namirnice prve kvalitete s kreativnim elementima i neuobičajenim kombinacijama (slanutak-kozice, škampi-gorušica…). Radno vrijeme iza 16:00 i u pravilu ne prima više od 25 ljudi. Preporuka rezervirati!

 

 1. Bastijana d.o.o. Jelsa, Andro Tomić legendarni enolog i profil hrvatske vinske scene, mjesto na kojem će vam trebati ure, ne u smislu mjerenja već trajanja. Dalmacija u okusima, mirisima, zvucima i pogledu. Mediteran kakav je nekad bio, je i kakav bi vazda trebao bit. Po nama referentni bazni plavac, jedan od referentnih plavaca premium linije barrique, dobar opolo, bijela i crvena kupaža Sveti Klement i Kaplar i uz Bibićev, ponajbolji prošek Hektorović.

  Nošeni epikurejskom aurom kuju je posjet Andrinu podrumu ostavio nad vama popnite se iznad Jelse u mjesto Pitve u Dvor Duboković i uživaćete u prekrasnom pogledu na Jelsu, kanal i Brač u daljini.

 

 1. Vina Bibich, Plastovo, Skradin. Alen Bibić najprisutniji hrvatski vinar na šibenskom i tržištu SAD-a. U crno-bijelom ozračju Papićevih Lisica koje vas okružuje do, ulaskom u Bibićevu vinariju pokreće se svevremenski hedonistički kaleidoskop. Debit u baznom i duže maceriranodrvenom izdanju (Lučica), najjužniji hrvatski sauvignon blanc, bijela i crvena kupaža pod znakom R 6, monosortni crnjaci i po nama perjanice Bibićeve proizvodnje: odličan prošek Ambra i bijeli Bas de bas, najbolji izričaj debita kojeg smo ikad kušali. Tradicionalne namirnice, moderna kuhinja, slow food i koketiranje s molekularnom kuhinjom pod paskom Alenove supruge pretvorilo je njegovu kušaonu u najtraženiju gastro odrednicu tog područja, unatoč tome što je u blizini jedne od najrazvikanijih hrvatskih gastrodestinacija Skradina.

  Renesansni ugođaj trga ispred šibenske katedrale Svetog Jakova i pogled na nju, jedna od najbolje uređenih dalmatinskih konoba i atmosfera koju kreira dobri duh konobe Pelegrini, Rudi Štefan, klasične namirnice u modernim kombinacijama, pujina i tartufi, balancane i butarga i veliki izbor vina na čaše. “Must be” mjesto među hrvatskim gastro odredištima.

 

 1. Vinarija Bura – Mokalo, Potomje, Pelješac. Karizmatični i samozatajni brat Niko i simpatična vazdanasmješena sestra Mare s užom obitelji duša su ove male butik vinarije. Poduzetna Mare proširila je posao na zajedničko ulaganje sa Robertom Benmoshe-om, šefom američkog osiguravateljskog diva AIG-a i velikim zaljubljenikom u Dubrovnik i Pelješac. Zajedno su sjeverozapadno od Orebića podigli vinograde pretežno zasađene zinfandelom. Dingač Bura i Postup Mare dva su kultna vina i malo je enofila kojima ne krenu sline na njihov spomen. Dobro ozračje izazvano obiteljskom, a posebno Marinom pozitivnom vibrom, naslada kod kušanja te dvije eno odrednice Pelješca, bazična dalmatinska hrana i vlastito maslinovo ulje, nezaboravne slike Dingača i Postupa, intravenozna doza koncentriranog hedonizma.

  Na par minuta od Potomja u mjestu Kuna, seosko domaćinstvo Antunović, mesna oda ruralnoj Dalmaciji, kozle, janje, teletina, lešo, žar, peka i aromatične trave i povrće iz obližnjeg polja, dobre namirnice i dobar ugođaj.

P.S. Posjet svim vinarijama potrebno je unaprijed dogovoriti!

Pogledati i Dobru hranu od 4.9.2011.

[wdgpo_plusone]Komentari su zatvoreni.